Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸ©ș BĂ€ttre vĂ„rd nĂ€r AI skapar mening i stora datamĂ€ngder

đŸ©ș BĂ€ttre vĂ„rd nĂ€r AI skapar mening i stora datamĂ€ngder

Inom modern medicin genereras enorma mÀngder data. Genom att bli bÀttre pÄ att analysera dessa kan vi bÄde ta fram lÀkemedel snabbare och anvÀnda vÄrdens resurser mer effektivt, menar Taha Kass-Hout, direktör inom maskininlÀrning och Chief Medical Officer hos Amazon Web Services.

Maria Eriksson
Maria Eriksson

Dela artikeln

Presenteras av Amazon Web Services

– LĂ€kares anteckningar, röntgenbilder, labbrapporter
 en patient kan samla pĂ„ sig upp till 5000 datapunkter. Det Ă€r massiva mĂ€ngder information som mĂ„ste indexeras och organiseras för att skapa en helhetsbild av varje individ.

Taha Kass-Hout Àr högste ansvarig för hÀlsofrÄgor hos Amazon Web Services och Warp News passar pÄ att intervjua honom under den pÄgÄende konferensen re:Invent för att förstÄr hur Amazons molntjÀnster och vÄrd hÀnger ihop.

Kortfattat: det handlar om att hjÀlpa sjukvÄrden att lagra, indexera och analysera data. I en alltmer digitaliserad vÄrd Àr det hÀr kritiskt.

BÀttre vÄrd med maskininlÀrning

Amazon HealthLake och Amazon Comprehend Medical Àr tvÄ av de tjÀnster som utvecklats sÀrskilt för anvÀndning inom medicin. Med hjÀlp av maskininlÀrning kan ostrukturerad data, som lÀkares anteckningar, labbrapporter, patienters medicinering och diagnoser struktureras och analyseras. Det kan i sin tur bidra till alltifrÄn utveckling av nya lÀkemedel till att prognostisera risken för hjÀrtsvikt hos enskilda patienter.

"Det handlar om liv som rĂ€ddas" – Taha Kass-Hout, Amazon Web Services

– Det handlar om liv som rĂ€ddas, menar Kass-Hout, eftersom det hĂ€r gör det möjligt för vĂ„rdinrĂ€ttningar att skapa mening i den data de samlar in.

Han exemplifierar med Rush University Medical Center, i Chicago, som anvÀnt Amazons verktyg för att under pandemin analysera patientdata och pÄ sÄ vis kunna styra vÄrdresurserna till de i störst behov av vÄrd.  Ett annat exempel Àr Beth Israel Deaconess Medical Center i Boston som jobbat med att förbÀttra schemalÀggningen för sina 41 operationsrum.

Bra för patienten – och ekonomin

Effektivare vÄrd gynnar patienten, men kan förstÄs ocksÄ ge ekonomiska besparingar. Kass-Hout nÀmner Anthem, ett företag som tillhandahÄller sjukvÄrdsförsÀkringar, och som har kunnat automatisera 80 procent av arbetet med att gÄ igenom skadeanmÀlningar.

I ljuset av att lĂ€kare och sköterskor vid svenska vĂ„rdcentraler Ă€gnar 40 procent av sin tid Ă„t administration anar man en viss potential för AI och maskininlĂ€rning att underlĂ€tta pappersarbetet nĂ„got


IgÄr, 29:e november 2021, presenterades nyheten att lÀkemedelsbolaget Gilead Sciences, som utvecklar olika antivirala lÀkemedel, kommer att anvÀnda Amazons molntjÀnster.

– Vi Ă€r vĂ€ldigt glada över deras tillkĂ€nnagivande. Det kommer efter att vi har jobbat nĂ€ra dem i flera mĂ„nader, sĂ€ger Kass-Hout och pekar pĂ„ hur AWS kan hjĂ€lpa dem med alltifrĂ„n framtagning av nya lĂ€kemedel till distribution och tillverkning.

Organisera data en nyckel för vÄrden

De kommande tio Ären kommer till stor del att handla om att organisera data, bedömer Taha Kass-Hout.

– Det senaste decenniet har vi sett en omfattande digitalisering av hĂ€lsodata. Men tyvĂ€rr Ă€r det vĂ€ldigt svĂ„rt för olika aktörer att göra nĂ„got vettigt av dessa data om de inte Ă€r organiserade och indexerade. NĂ€r fler ansluter till molnet kommer vi att kunna göra bĂ€ttre analyser och prognoser.

Han nÀmner sÀrskilt svenska Science for Life Laboratory, ett samarbete mellan Karolinska institutet, KTH, Stockholms universitet och Uppsala universitet, för att frÀmja forskning inom biovetenskap, bland annat genom att hjÀlpa forskare att hantera stora mÀngder forskningsdata.

FrÄn 20 mÄnader till 42 dagar

Covid-19-pandemin har förstÄs ytterligare understrukit vikten av att processa data, bÄde för att att hÄlla koll pÄ sjukdomens spridning och inom forskning för framtagning av vaccin.

– Jag kan till exempel nĂ€mna hur vi har arbetat med Moderna. Det Ă€r ett biotechföretag som föddes i molnet, sĂ€ger Kass-Hout.

IstÀllet för att gÄ till labbet arbetar Modernas forskare i en webbportal för lÀkemedelsutveckling, the Drug Design Studio, som Àr baserat i AWS moln. Kass-Hout lyfter fram hur Moderna lyckades lÀgga grunden för ett vaccin inom tvÄ dygn frÄn det att sekvenseringen av virusets DNA hade offentliggjorts för första gÄngen. DÀrifrÄn gick det snabbt att ta fram ett lÀkemedel som kunde testas.

"Att ta fram en vaccinkandidat Ă€r en process som vanligtvis tar 20 mĂ„nader. HĂ€r lyckades man pĂ„ 42 dagar." – Taha Kass-Hout, Amazon Web Services

– Att ta fram en vaccinkandidat Ă€r en process som vanligtvis tar 20 mĂ„nader. HĂ€r lyckades man pĂ„ 42 dagar. Det var verkligt fantastiskt, avslutar Kass-Hout.

Presenteras av Amazon Web Services

đŸ‘†ïž Den hĂ€r artikeln Ă€r producerad av Warp News i partnerskap med Amazon Web Services.

❀ VĂ„ra partners gör att Warp News kan sprida faktabaserade optimistiska nyheter till tusentals nya lĂ€sare. I gengĂ€ld har de möjlighet att sprida sitt budskap och marknadsföra sig till dig som lĂ€sare i form av partnerinnehĂ„ll – som den hĂ€r artikeln.

✅ Artikeln Ă€r uppmĂ€rkt enligt de riktlinjer som TU tagit fram för branded content.

❓ Vill du veta mer? Skicka ett mail.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.