Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸ“± Appen som minskar besvĂ€ren för kvinnor med urinlĂ€ckage

đŸ“± Appen som minskar besvĂ€ren för kvinnor med urinlĂ€ckage

En app med information och trÀningsprogram kan minska besvÀren för kvinnor med urininkontinens med trÀngningar.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Urininkontinens Àr ett irriterande problem som Àven Àr mycket vanligt. DessbÀttre finns det ocksÄ sÀtt att sjÀlv lindra besvÀren och appen TÀt II ska hjÀlpa till med just det. Appen har tagits fram av forskare vid UmeÄ universitet och tanken Àr att den ska fungera som ett vÀrdefullt komplement till den vÄrd som finns i dag.

I en pressrelease förklarar forskarna att appen Àr tÀnkt att lindra besvÀren vid urininkontinens med trÀngningar, det vill sÀga lÀckage i samband med en stark kÀnsla av kissnödighet. TÀt II innehÄller information och trÀningsprogram för bÀckenbotten och urinblÄsan, psykologisk sjÀlvhjÀlp samt livsstilsrÄd.

Dessutom kan anvÀndarna fÄ skrÀddarsydda rÄd om trÀningen, automatiserad feedback, trÀningsstatistik samt möjligheten att stÀlla in pÄminnelser för trÀningen.

För att testa hur vÀl appen fungerar lÀt forskarna 60 kvinnor med urinlÀckage testa appen under 15 veckor. Samtidigt fick en lika stor grupp testa en app som bara gav kortfattad information om urinlÀckage.

Efter de 15 veckorna sa 87 procent av de som anvÀnt TÀt II att de hade mindre besvÀr av sin inkontinens. Motsvarande siffra för de som testat den enklare appen var 30 procent.

NÀr deltagarna fick bedöma sina besvÀr pÄ en 21-gradig skala sÄ sa de som anvÀnt TÀt II att deras besvÀr minskat med 4,7 enheter. En minskning pÄ tre enheter motsvarar en förbÀttring frÄn att lÀcka flera gÄnger dagligen till att lÀcka en gÄng per vecka. SÄ appen gjorde en klar skillnad. Motsvarande siffra för testgruppen lÄg pÄ 1,6 enheter.

– Det hĂ€r Ă€r den första appen mot inkontinens med trĂ€ngningar som har utvĂ€rderats vetenskapligt och det Ă€r förstĂ„s jĂ€tteroligt att vi ser sĂ„ goda resultat för de som anvĂ€nde appen, sĂ€ger Towe Wadensten, doktorand i allmĂ€nmedicin vid UmeĂ„ universitet och en av forskarna bakom TĂ€t II i ett pressmeddelande.

Som namnet antyder Àr TÀt II en vidareutveckling av en tidigare app som heter TÀt. Den tidigare appen har anvÀnts i flera Är redan, men den nya versionen Àr mer avancerad och kan ge mer hjÀlp. Den Àr dock inte avsedd att ersÀtta mer avancerad vÄrd utan Àr tÀnkt som ett komplement.

– LĂ€ckage i samband med trĂ€ngningar hĂ€nder ofta utan förvarning och kan pĂ„verka livet pĂ„ olika sĂ€tt. Appen innehĂ„ller de behandlingsprogram och de rĂ„d som rekommenderas som första linjens behandling. SjĂ€lvbehandling Ă€r uppskattat och kan i vissa fall vara ett alternativ till lĂ€kemedelsbehandling, sĂ€ger Eva Samuelsson, professor i allmĂ€nmedicin vid UmeĂ„ universitet och en av forskarna bakom TĂ€t II.

Än sĂ„ lĂ€nge har TĂ€t II bara anvĂ€nts av testgruppen, men forskarna undersöker nu hur de ska göra den tillgĂ€nglig för alla.

LÀs hela studien hÀr.

Bild: Pixabay/bzndenis


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.