Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸ“± App kan bedöma om smĂ„barn visar tecken pĂ„ autism

đŸ“± App kan bedöma om smĂ„barn visar tecken pĂ„ autism

Genom att följa ögonrörelser pÄ smÄbarn som tittar pÄ en film gÄr det att göra en första bedömning om ett barn kan ha autism.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Att bedöma om en person har autism kan vara svÄrt ibland. Det gör att mÄnga gÄr miste om det stöd de skulle behöva och har rÀtt till, vilket riskerar att försÀmra deras livskvalitet. Att kunna faststÀlla en diagnos i ett tidigt skede Àr dÀrför viktigt. Nu finns det en app som kan hjÀlpa till med det.

Det Àr forskare vid Duke Health i USA som, enligt en pressrelease, byggt en app som anvÀnder AI för att bedöma om smÄbarn visar typiska tecken pÄ autism. Appen fungerar sÄ att barnen fÄr titta pÄ speciella filmer pÄ en mobil eller surfplatta och under tiden de tittar registrerar appen hur mycket barnen tittar pÄ mÀnniskorna i filmerna.

– Vi vet att smĂ„barn med autism lĂ€gger uppmĂ€rksamheten pĂ„ andra saker i miljön och fokuserar inte sĂ„ mycket pĂ„ mĂ€nniskor. Vi kan spĂ„ra barnens ögonrörelser och pĂ„ sĂ„ sĂ€tt bedöma sannolikheten för att ett barn ska ha autism, sĂ€ger Geraldine Dawson, chef för Duke Center for Autism and Brain Development och en av forskarna bakom appen i en pressrelease.

Filmerna Àr specialgjorda för syftet att kunna mÀta sannolikheten för autism. En film visar till exempel en kvinna som leker med en leksakssnurra. Kvinnan Àr till vÀnster i bild medan snurran Àr till höger. SmÄbarn som senare fick diagnosen autism fokuserade mycket mer pÄ snurran Àn de barn som inte fick diagnosen.

Att anvÀnda ögonrörelser för att se om ett barn kan ha autism Àr inget nytt, men det har tidigare krÀvt specialutrustning och specialutbildad personal. Nu kan all vÄrdpersonal utföra testet som inte tar mer Àn tio minuter.

Forskarna har testat appen pÄ barn sÄ unga som 16 mÄnader med gott resultat. Nu ska forskarna gÄ vidare och se om appen kan pÄ Ànnu yngre barn.

– Vi hoppas att den hĂ€r tekniken i slutĂ€nden ska ge bĂ€ttre tillgĂ„ng till autism-screening, vilket Ă€r ett första nödvĂ€ndigt steg till att sĂ€tta in rĂ€tt resurser. PĂ„ lĂ„ng sikt Ă€r vĂ„rt mĂ„l att ha en validerad lĂ€ttanvĂ€nd app som bĂ„de vĂ„rdpersonal och förĂ€ldrar kan anvĂ€nda. Vi har en del arbete kvar, men den hĂ€r studien visar att det Ă€r möjligt att nĂ„ dit, sĂ€ger Geraldine Dawson.

LÀs hela studien hÀr.

Bild: Pixabay/GimpWorkshop


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.