Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🚴 Aktiv livsstil minskar risken att dö i hjärt-kärlsjukdom med 21 procent

🚴 Aktiv livsstil minskar risken att dö i hjärt-kärlsjukdom med 21 procent

En långtidsstudie visar att fysisk aktivitet och hälsosamt leverne ger stora hälsoeffekter.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Att en hälsosam livsstil är bra för hälsan är väl de flesta medvetna om och nu finns det en siffra på vad rätt livsstil kan ge. En studie där forskare vid Karolinska Institutet följt 5 671 personer i 22 år visar nämligen att en hälsosam livsstil minskar risken att avlida i hjärt-kärlsjukdom med 21 procent.

De 5 671 personerna fick hjälp att leva mer hälsosamt genom fysisk aktivitet på recept, en öppen föreläsningsserie, dietistkontakt, grupper för viktminskning, rökavvänjning och stresshantering. Sedan jämfördes de med en kontrollgrupp på 35 000 referenspersoner.

Den hälsosamma livsstilen ger störst skydd mot just hjärt-och kärlsjukdomar, men minskar också risken att dö av andra orsaker. Totalt låg dödligheten i den hälsosamma gruppen 17 procent under referensgruppen.

En slutsats som forskarna drar är att mycket kan göras i primärvården för att förebygga sjukdom, vilket skulle avlasta den övriga sjukvården och minska vård-och läkemedelskostnaderna.

”Vår studie visar att primärvården fyller en viktig funktion för att minska sjuklighet och dödlighet i hjärt-kärlsjukdom, men även död av andra orsaker. Studien visar också att det går att implementera ett storskaligt individ- och populationsinriktat preventionsprogram i klinisk vardag som ger långsiktiga effekter på hälsan”, säger professor Mai-Lis Hellénius, professor vid Karolinska Institutet och ansvarig för forskningsprogrammet.

Läs hela studien här.


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.