Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🚮 Aktiv livsstil minskar risken att dö i hjĂ€rt-kĂ€rlsjukdom med 21 procent

🚮 Aktiv livsstil minskar risken att dö i hjĂ€rt-kĂ€rlsjukdom med 21 procent

En lÄngtidsstudie visar att fysisk aktivitet och hÀlsosamt leverne ger stora hÀlsoeffekter.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Att en hÀlsosam livsstil Àr bra för hÀlsan Àr vÀl de flesta medvetna om och nu finns det en siffra pÄ vad rÀtt livsstil kan ge. En studie dÀr forskare vid Karolinska Institutet följt 5 671 personer i 22 Är visar nÀmligen att en hÀlsosam livsstil minskar risken att avlida i hjÀrt-kÀrlsjukdom med 21 procent.

De 5 671 personerna fick hjÀlp att leva mer hÀlsosamt genom fysisk aktivitet pÄ recept, en öppen förelÀsningsserie, dietistkontakt, grupper för viktminskning, rökavvÀnjning och stresshantering. Sedan jÀmfördes de med en kontrollgrupp pÄ 35 000 referenspersoner.

Den hÀlsosamma livsstilen ger störst skydd mot just hjÀrt-och kÀrlsjukdomar, men minskar ocksÄ risken att dö av andra orsaker. Totalt lÄg dödligheten i den hÀlsosamma gruppen 17 procent under referensgruppen.

En slutsats som forskarna drar Àr att mycket kan göras i primÀrvÄrden för att förebygga sjukdom, vilket skulle avlasta den övriga sjukvÄrden och minska vÄrd-och lÀkemedelskostnaderna.

”VĂ„r studie visar att primĂ€rvĂ„rden fyller en viktig funktion för att minska sjuklighet och dödlighet i hjĂ€rt-kĂ€rlsjukdom, men Ă€ven död av andra orsaker. Studien visar ocksĂ„ att det gĂ„r att implementera ett storskaligt individ- och populationsinriktat preventionsprogram i klinisk vardag som ger lĂ„ngsiktiga effekter pĂ„ hĂ€lsan”, sĂ€ger professor Mai-Lis HellĂ©nius, professor vid Karolinska Institutet och ansvarig för forskningsprogrammet.

LÀs hela studien hÀr.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.