Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🎗 AI kan identifiera bröstcancer lika bra som en röntgenlĂ€kare

🎗 AI kan identifiera bröstcancer lika bra som en röntgenlĂ€kare

Forskare har undersökt hur bra AI-algoritmer Àr pÄ att lÀsa mammografibilder och det visar sig att algoritmerna Àr lika bra som en genomsnittlig röntgenlÀkare.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

VÀrldens röntgenlÀkare kan fÄ avlastning av AI-algoritmer visar en studie frÄn Karolinska Institutet och Karolinska Universitetssjukhuset. I varje fall nÀr det gÀller analyser av mammografibilder för att upptÀcka bröstcancer.

Forskare pÄ Karolinska jÀmförde tre AI-algoritmer med analyser frÄn röntgenlÀkare och kom fram till att den bÀsta algoritmen var lika bra som en genomsnittlig röntgenlÀkare.

Normalt ska en mammografibild granskas av tvÄ röntgenlÀkare. Forskarna ser nu en möjlighet att fÄ in en tredje granskare i form av en AI, vilket skulle kunna öka trÀffsÀkerheten Àn mer.

– Vi planerar en prospektiv klinisk studie för att se hur AI kan fungera som sjĂ€lvstĂ€ndig granskare av mammografier i den kliniska vardagen. Dels genom att agera som en tredje granskare, dels för att hjĂ€lpa till att vĂ€lja ut de kvinnor som ska erbjudas en kompletterande magnetkameraundersökning med mĂ„let att upptĂ€cka cancer tidigare, sĂ€ger Fredrik Strand, forskare vid institutionen för onkologi-patologi pĂ„ Karolinska Institutet.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.