Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🎗 AI kan identifiera bröstcancer lika bra som en röntgenläkare

🎗 AI kan identifiera bröstcancer lika bra som en röntgenläkare

Forskare har undersökt hur bra AI-algoritmer är på att läsa mammografibilder och det visar sig att algoritmerna är lika bra som en genomsnittlig röntgenläkare.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Världens röntgenläkare kan få avlastning av AI-algoritmer visar en studie från Karolinska Institutet och Karolinska Universitetssjukhuset. I varje fall när det gäller analyser av mammografibilder för att upptäcka bröstcancer.

Forskare på Karolinska jämförde tre AI-algoritmer med analyser från röntgenläkare och kom fram till att den bästa algoritmen var lika bra som en genomsnittlig röntgenläkare.

Normalt ska en mammografibild granskas av två röntgenläkare. Forskarna ser nu en möjlighet att få in en tredje granskare i form av en AI, vilket skulle kunna öka träffsäkerheten än mer.

– Vi planerar en prospektiv klinisk studie för att se hur AI kan fungera som självständig granskare av mammografier i den kliniska vardagen. Dels genom att agera som en tredje granskare, dels för att hjälpa till att välja ut de kvinnor som ska erbjudas en kompletterande magnetkameraundersökning med målet att upptäcka cancer tidigare, säger Fredrik Strand, forskare vid institutionen för onkologi-patologi på Karolinska Institutet.

📝 Få en dos faktabaserad optimism varje vecka.

Bli en del av över 15 000 optimistiska, framtidsinriktade prenumeranter som vill att framtiden kommer snabbare.