Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🧠 AI kan diagnosticera Alzheimers med över 99 procents sĂ€kerhet

🧠 AI kan diagnosticera Alzheimers med över 99 procents sĂ€kerhet

En ny metod gör det möjligt att med stor sÀkerhet identifiera Alzheimers innan nÄgra symptom blir synliga.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Över 20 miljoner mĂ€nniskor lider av Alzheimers idag. Det finns inget botemedel, men det finns medel som lindrar symptomen och ju tidigare de sĂ€tts in desto bĂ€ttre. DessvĂ€rre kan det ibland vara svĂ„rt att skilja mellan tidiga tecken pĂ„ Alzheimers och vanliga minnesförsĂ€mringar som kommer med Ă„ldern.

Men nu har ett forskarlag frÄn Litauen utvecklat en metod som med över 99 procents sÀkerhet kan sÀga om en person Àr i de tidiga stadierna av Alzheimers.

Metoden bygger pÄ djupinlÀrning dÀr en AI lÀrt sig analysera bilder frÄn magnetkameraundersökningar för att se tidiga tecken pÄ Alzheimers i hjÀrnan. I de tester som forskarna gjort lyckades AI identifiera Alzheimers i 99,99 procent av fallen.

Tanken Àr att AI:n ska kunna sÄlla bort de fall som definitivt inte Àr Alzheimers och ge lÀkarna mer tid att diagnosticera och hjÀlpa patienter med Alzheimers.

– Även om tekniska lösningar aldrig, eller Ă„tminstone inte inom en snar framtid, kommer att ersĂ€tta en lĂ€kare sĂ„ kan tekniken göra det enklare att stĂ€lla tidiga diagnoser och hjĂ€lpa patienterna mycket snabbare, sĂ€ger Rytis MaskeliĆ«nas, forskare vid Kaunas University of Technology, i ett pressmeddelande.

Det har gjorts liknande försök tidigare, men forskarna vid Kaunas University of Technology menar att deras metod Àr ett stort steg framÄt.

– Även om det hĂ€r inte Ă€r det första försöket att diagnosticera Alzheimers i ett tidigt skede frĂ„n liknande data sĂ„ Ă€r vĂ„rt genombrott att vĂ„r algoritm Ă€r sĂ„ exakt. Nu Ă€r det hĂ€r tidiga resultat och det Ă€r inte garanterat att algoritmen Ă€r lika bra under verkliga förhĂ„llanden, men vi arbetar med vĂ„rden för att fĂ„ mer data, sĂ€ger Rytis MaskeliĆ«nas.

LÀs hela studien hÀr.

Bild: Kaunas University of Technology


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.