Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🧠 AI kan diagnosticera Alzheimers med över 99 procents säkerhet

🧠 AI kan diagnosticera Alzheimers med över 99 procents säkerhet

En ny metod gör det möjligt att med stor säkerhet identifiera Alzheimers innan några symptom blir synliga.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Över 20 miljoner människor lider av Alzheimers idag. Det finns inget botemedel, men det finns medel som lindrar symptomen och ju tidigare de sätts in desto bättre. Dessvärre kan det ibland vara svårt att skilja mellan tidiga tecken på Alzheimers och vanliga minnesförsämringar som kommer med åldern.

Men nu har ett forskarlag från Litauen utvecklat en metod som med över 99 procents säkerhet kan säga om en person är i de tidiga stadierna av Alzheimers.

Metoden bygger på djupinlärning där en AI lärt sig analysera bilder från magnetkameraundersökningar för att se tidiga tecken på Alzheimers i hjärnan. I de tester som forskarna gjort lyckades AI identifiera Alzheimers i 99,99 procent av fallen.

Tanken är att AI:n ska kunna sålla bort de fall som definitivt inte är Alzheimers och ge läkarna mer tid att diagnosticera och hjälpa patienter med Alzheimers.

– Även om tekniska lösningar aldrig, eller åtminstone inte inom en snar framtid, kommer att ersätta en läkare så kan tekniken göra det enklare att ställa tidiga diagnoser och hjälpa patienterna mycket snabbare, säger Rytis Maskeliūnas, forskare vid Kaunas University of Technology, i ett pressmeddelande.

Det har gjorts liknande försök tidigare, men forskarna vid Kaunas University of Technology menar att deras metod är ett stort steg framåt.

– Även om det här inte är det första försöket att diagnosticera Alzheimers i ett tidigt skede från liknande data så är vårt genombrott att vår algoritm är så exakt. Nu är det här tidiga resultat och det är inte garanterat att algoritmen är lika bra under verkliga förhållanden, men vi arbetar med vården för att få mer data, säger Rytis Maskeliūnas.

Läs hela studien här.

Bild: Kaunas University of Technology


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.