Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
❤ AI kan avlasta hjärtspecialister genom att automatiskt analysera EKG

❤ AI kan avlasta hjärtspecialister genom att automatiskt analysera EKG

Ett AI-system kan tolka EKG-mätningar och snabbt ge läkare information om vilka patienter som ligger i riskzonen.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

AI-forskare i Sverige och hjärtspecialister Brasilien har samarbetat för att bygga ett AI-verktyg som kan tolka EKG och upptäcka sjukdomar som påverkar hjärtat. Verktyget kan idag diagnosticera hjärtflimmer och fem andra av de vanligaste EKG-avvikelserna.

AI-systemet har tränats på mer än 2 miljoner insamlade EKG:n som hjärtspecialister har diagnostiserat manuellt. Resultatet är ett system som kan ställa diagnoser på de sex avvikelserna lika bra som en hjärtspecialist.

Systemet är inte i bruk på sjukhus än, men när det blir färdigt kan det vara ett viktigt hjälpmedel för att avlasta hjärtspecialister. Något som framför allt är viktigt i låg- och medelinkomstländer som har få specialistläkare i förhållande till befolkningsmängden.

Forskarna ser också det här som ytterligare ett tecken på de möjligheter som finns för samarbete mellan AI-forskare och medicinare.

”Detta är det första resultatet av ett samarbete som vi byggt upp under de senaste två åren. Att våga satsa på den här typen av djupa samarbeten mellan forskare inom AI och forskare inom medicin tror jag väldigt mycket på för att framöver skapa ny kunskap som kan hjälpa oss människor till en bättre tillvaro”, säger Thomas Schön, professor i reglerteknik och forskare i maskininlärning/AI och den som ansvarar för den tekniska delen i studien.

Hela studien kan du läsa här.


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.