Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
❤ AI kan avgöra risken för hjärtattack genom att se dig i ögonen

❤ AI kan avgöra risken för hjärtattack genom att se dig i ögonen

En vanlig synundersökning kan visa om du har en ökad risk för att få en hjärtattack.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

En hjärtattack kan komma när du minst anar det, men forskare vid University of Leeds i Storbritannien menar att en AI kan förutspå när attacken kommer, rapporterar IEEE Spectrum. Och det genom att bara titta på bilder av din näthinna som du kan få när du gär en vanlig synundersökning.

Forskarnas grundidé är att små förändringar i blodkärlen i näthinnan kan vara tecken på att en person löper hög risk för att få en hjärtattack snart. De använde maskininlärning för att träna en AI till att känna igen dessa tecken.

Forskargruppen använde historiska data från över 75 000 personer som AI:n fick analysera. Sedan pekade AI:n ut de fall där risken för hjärtattack var hög. Resultatet var att AI:n hade rätt i 70–80 procent av fallen då den sa att en person skulle få en hjärtattack.

Jämfört med att bara titta på en persons allmänna riskfaktorer var AI:ns resultat tio procentenheter bättre. AI:n fick ungefär samma resultat som en genomgående hjärtundersökning, men att bara ta en bild på näthinnan är mycket billigare än att låta en läkare göra en grundlig undersökning.

Det här skulle i framtiden kunna bli rutin när du får en synundersökning. AI:n skulle då snabbt och billigt kunna avgöra vilka patienter som behöver se en läkare för att få en mer ingående undersökning av hjärtat.

Än så länge rör det sig om en preliminär studie och forskarna jobbar nu på att förfina metoden.

🩸 AI visar vilka behandlingar mot blodförgiftning som är mest riskabla
Forskare har utvecklat en AI som kan visa vilka behandlingar mot blodförgiftning som riskerar att göra patienten sämre i stället för bättre.
🩺 Bättre vård när AI skapar mening i stora datamängder
Inom modern medicin genereras enorma mängder data. Genom att bli bättre på att analysera dessa kan vi både ta fram läkemedel snabbare och använda vårdens resurser mer effektivt, menar Taha Kass-Hout, direktör inom maskininlärning och Chief Medical Officer hos Amazon Web Services.

Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.