Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🚑 AI hjĂ€lper lĂ€kare att hitta bröstcancer upp till tvĂ„ Ă„r tidigare

🚑 AI hjĂ€lper lĂ€kare att hitta bröstcancer upp till tvĂ„ Ă„r tidigare

En ny AI kan hjÀlpa radiologer att prioritera mammografibilder och upptÀcka bröstcancer tidigare.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Det amerikanska företaget Deep Health har utvecklat en AI som Àr bÀttre pÄ att hitta tidiga tecken pÄ bröstcancer Àn radiologer. NÀr AI:n fick undersöka mammografibilder kunde den identifiera cancer ett eller rent av tvÄ Är innan radiologerna upptÀckte cancern.

AI:n Àr ocksÄ bra pÄ att sortera bort bilder dÀr det definitivt inte finns nÄgon cancer. PÄ sÄ sÀtt slipper radiologerna plöja igenom mÀngder med bilder pÄ friska bröst.

Tanken Àr nu att AI:n ska kunna fungera som en snabb och duktig assistent till radiologer och ge dem mer tid att analysera svÄrtolkade fall.

För att testa AI:n lÀt forskarna den och fem radiologer undersöka samma bilder. AI:n var dÄ bÀttre pÄ att upptÀcka cancer Àn alla radiologerna. Dessutom kunde den som sagt tidigare upptÀcka avvikelser som sedan visade sig vara cancer, men som radiologerna till att börja med missade.

En utmaning för forskarna pÄ Deep Health var att hitta material som AI:n kunde trÀna pÄ. Det behövs bilder dÀr nÄgon har noterat om bilden visar nÄgon som har eller kommer att fÄ cancer. Det var svÄrt att fÄ fram tillrÀckligt mÄnga sÄdana bilder för att det skulle gÄ att anvÀnda de vanliga metoderna för maskininlÀrning.

SÄ forskarna utvecklade en metod dÀr AI:n klarar sig med fÀrre trÀningsbilder.

– Vi har utvecklat en metod som imiterar mĂ€nniskans sĂ€tt att lĂ€ra sig genom att lĂ„ta AI:n trĂ€na pĂ„ material som blir allt svĂ„rare efter hand. Genom att utnyttja information frĂ„n tidigare inlĂ€rning sĂ„ resulterar den hĂ€r strategin i att AI:n kan upptĂ€cka cancer med hög tillförlitlighet samtidigt som den behöver mindre trĂ€ningsdata, sĂ€ger Bill Lotter CTO pĂ„ Deep Health.

Deep Health har lÀmnat in en ansökan till FDA om att fÄ AI:n godkÀnd och om det gÄr som det ska kan deras AI börja hjÀlpa radiologer prioritera mammografibilder redan under det hÀr Äret.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.