Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🚑 AI hjälper läkare att hitta bröstcancer upp till två år tidigare

🚑 AI hjälper läkare att hitta bröstcancer upp till två år tidigare

En ny AI kan hjälpa radiologer att prioritera mammografibilder och upptäcka bröstcancer tidigare.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Det amerikanska företaget Deep Health har utvecklat en AI som är bättre på att hitta tidiga tecken på bröstcancer än radiologer. När AI:n fick undersöka mammografibilder kunde den identifiera cancer ett eller rent av två år innan radiologerna upptäckte cancern.

AI:n är också bra på att sortera bort bilder där det definitivt inte finns någon cancer. På så sätt slipper radiologerna plöja igenom mängder med bilder på friska bröst.

Tanken är nu att AI:n ska kunna fungera som en snabb och duktig assistent till radiologer och ge dem mer tid att analysera svårtolkade fall.

För att testa AI:n lät forskarna den och fem radiologer undersöka samma bilder. AI:n var då bättre på att upptäcka cancer än alla radiologerna. Dessutom kunde den som sagt tidigare upptäcka avvikelser som sedan visade sig vara cancer, men som radiologerna till att börja med missade.

En utmaning för forskarna på Deep Health var att hitta material som AI:n kunde träna på. Det behövs bilder där någon har noterat om bilden visar någon som har eller kommer att få cancer. Det var svårt att få fram tillräckligt många sådana bilder för att det skulle gå att använda de vanliga metoderna för maskininlärning.

Så forskarna utvecklade en metod där AI:n klarar sig med färre träningsbilder.

– Vi har utvecklat en metod som imiterar människans sätt att lära sig genom att låta AI:n träna på material som blir allt svårare efter hand. Genom att utnyttja information från tidigare inlärning så resulterar den här strategin i att AI:n kan upptäcka cancer med hög tillförlitlighet samtidigt som den behöver mindre träningsdata, säger Bill Lotter CTO på Deep Health.

Deep Health har lämnat in en ansökan till FDA om att få AI:n godkänd och om det går som det ska kan deras AI börja hjälpa radiologer prioritera mammografibilder redan under det här året.

📝 Få en dos faktabaserad optimism varje vecka.

Bli en del av över 15 000 optimistiska, framtidsinriktade prenumeranter som vill att framtiden kommer snabbare.