Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🩿 AI hittar blodproppar i benen

🩿 AI hittar blodproppar i benen

Med hjÀlp av en AI kan allmÀnlÀkare och sjuksköterskor stÀlla diagnoser som krÀver en specialist i dag.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Blodproppar i benet kan om det vill sig illa lossna och hamna i lungorna, vilket Àr ett livshotande tillstÄnd. För att undvika det Àr det viktigt att snabbt faststÀlla om en patient faktiskt har en blodpropp eller om det rör sig om nÄgot annat.

Normalt behöver en radiolog utföra en ultraljudsundersökning för att stÀlla en diagnos. I en del fall kan det Àven behövas en till röntgenundersökning dÀr ett kontrastmedel sprutas in i foten. Allt detta kan ta tid dÄ det kan vara lÄng kö till radiologen.

– I dag Ă€r det mĂ„nga patienter som inte fĂ„r en definitiv diagnos inom 24 timmar. SĂ„ mĂ„nga patienter fĂ„r smĂ€rtsamma injektioner som Ă€r onödiga och som kan ha biverkningar, sĂ€ger Nicola Curry, lĂ€kare och forskare vid Oxford University, i ett pressmeddelande.

För att göra det snabbare och enklare att stÀlla rÀtt diagnos pÄ nÄgon som fÄtt en blodpropp har Nicola Curry och ett forskarlag utvecklat en AI som kan hjÀlpa till med det.

AI:n fick gÄ igenom mÀngder med ultraljudsbilder och lÀrde sig vilka som visade pÄ en blodpropp. Enligt forskarna Àr AI:n nu lika bra pÄ att upptÀcka blodproppar som en radiolog.

Tanken Àr att allmÀnlÀkare och sjuksköterskor pÄ vÄrdcentraler ska kunna diagnosticera blodproppar pÄ egen hand med hjÀlp av AI:n. Allt som behövs Àr en ultraljudsgivare, som exempelvis anvÀnds vid ultraljudsundersökningar vid graviditet.

AI:n meddelar hur givaren ska föras över benet och berÀttar direkt om det rör sig om en blodpropp eller inte. Om det skulle vara nÄgra tveksamheter kan bilderna automatiskt skickas till en specialist. NÀsta steg för forskarna Àr nu att göra fler kliniska tester sÄ att metoden kan bli godkÀnd att anvÀndas i vÄrden.

LÀs hela studien hÀr.

Bild: Oxford University


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.