Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🦿 AI hittar blodproppar i benen

🦿 AI hittar blodproppar i benen

Med hjälp av en AI kan allmänläkare och sjuksköterskor ställa diagnoser som kräver en specialist i dag.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Blodproppar i benet kan om det vill sig illa lossna och hamna i lungorna, vilket är ett livshotande tillstånd. För att undvika det är det viktigt att snabbt fastställa om en patient faktiskt har en blodpropp eller om det rör sig om något annat.

Normalt behöver en radiolog utföra en ultraljudsundersökning för att ställa en diagnos. I en del fall kan det även behövas en till röntgenundersökning där ett kontrastmedel sprutas in i foten. Allt detta kan ta tid då det kan vara lång kö till radiologen.

– I dag är det många patienter som inte får en definitiv diagnos inom 24 timmar. Så många patienter får smärtsamma injektioner som är onödiga och som kan ha biverkningar, säger Nicola Curry, läkare och forskare vid Oxford University, i ett pressmeddelande.

För att göra det snabbare och enklare att ställa rätt diagnos på någon som fått en blodpropp har Nicola Curry och ett forskarlag utvecklat en AI som kan hjälpa till med det.

AI:n fick gå igenom mängder med ultraljudsbilder och lärde sig vilka som visade på en blodpropp. Enligt forskarna är AI:n nu lika bra på att upptäcka blodproppar som en radiolog.

Tanken är att allmänläkare och sjuksköterskor på vårdcentraler ska kunna diagnosticera blodproppar på egen hand med hjälp av AI:n. Allt som behövs är en ultraljudsgivare, som exempelvis används vid ultraljudsundersökningar vid graviditet.

AI:n meddelar hur givaren ska föras över benet och berättar direkt om det rör sig om en blodpropp eller inte. Om det skulle vara några tveksamheter kan bilderna automatiskt skickas till en specialist. Nästa steg för forskarna är nu att göra fler kliniska tester så att metoden kan bli godkänd att användas i vården.

Läs hela studien här.

Bild: Oxford University


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.