Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🎗 AI ger bĂ€ttre diagnoser vid bröstcancer

🎗 AI ger bĂ€ttre diagnoser vid bröstcancer

En AI-metod kan hjÀlpa lÀkare avgöra vilken typ av behandling som en bröstcancerpatient behöver.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Forskare vid Karolinska Institutet har anvÀnt AI för att ge lÀkarna bÀttre underlag för hur en patient ska behandlas. AI:n har lÀrt sig skilja pÄ olika tumörer genom att analysera digitala mikroskopbilder. UtifrÄn bilderna kan AI:n avgöra om en tumör Àr av grad 1, 2 eller 3.

Grad 1 Àr lÄgrisktumörer, grad 2 Àr mellanrisktumörer och grad 3 Àr högrisktumörer. Varje grad krÀver olika behandlingsmetoder sÄ det Àr viktigt att ge en korrekt diagnos frÄn början. För patienter med tumörer av grad 1 eller grad 3 Àr det tydligt vilken typ av behandling som behövs, men för grad 2 kan det vara besvÀrligare.

– UngefĂ€r hĂ€lften av bröstcancerpatienterna har en grad 2-tumör, vilket dessvĂ€rre inte ger nĂ„gon tydlig vĂ€gledning om hur patienten ska behandlas. Detta medför att en del av patienterna överbehandlas med cellgifter, medan andra riskerar att underbehandlas. Det problemet har vi försökt hitta en lösning pĂ„, sĂ€ger Yinxi Wang, forskare pĂ„ Karolinska Institutet och studiens förstaförfattare, i ett pressmeddelande.

AI:n som forskarna utvecklat har fördelen att den kan dela in patienterna med grad 2-tumörer i tvÄ undergrupper. En hög- och en lÄgriskgrupp, med tydlig skillnad i risk för Äterfall.

– Det Ă€r fantastiskt att man med hjĂ€lp av modern AI-teknik, sĂ„ kallad djupinlĂ€rning, kan utveckla modeller som inte bara reproducerar vad specialistlĂ€kare gör idag, utan faktiskt extraherar information bortom vad det mĂ€nskliga ögat kan urskilja, sĂ€ger Mattias Rantalainen, docent och forskningsgruppledare vid Karolinska Institutet och delad sisteförfattare.

Det finns andra metoder för molekylÀr diagnostik som ocksÄ börjat anvÀndas, men de Àr ofta dyra och tidskrÀvande. TvÄ problem som AI-metoden ska lösa enligt forskarna.

– En stor fördel med metoden Ă€r att den Ă€r kostnadseffektiv och snabb eftersom den bygger pĂ„ mikroskopibilder av infĂ€rgade vĂ€vnadsprover som redan Ă€r del av rutinsjukvĂ„rden. Det gör att vi kan erbjuda den hĂ€r typen av diagnostik till fler och pĂ„ sĂ„ vis öka möjligheten att ge rĂ€tt behandling till rĂ€tt patient, sĂ€ger Johan Hartman, professor pĂ„ Karolinska Institutet och delad sisteförfattare.

Forskargruppen ska nu gÄ vidare med att fÄ metoden fÀrdig för kliniskt bruk och hoppas kunna lansera den under nÀsta Är.

LÀs hela studien hÀr.

Bild: Pixabay/marijana1


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.