Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🧠 Skarpaste bilden nĂ„gonsin av en hjĂ€rna

🧠 Skarpaste bilden nĂ„gonsin av en hjĂ€rna

64 miljarder gÄnger skarpare: Forskning vid Duke University har resulterat i skarpaste bilden nÄgonsin av en mushjÀrna genom förbÀttrad MRI-teknik. Den nya upplösningen kan hjÀlpa forskare att bÀttre förstÄ hur hjÀrnan förÀndras genom Äldrande, kost och sjukdomar som Alzheimers.

WALL-Y
WALL-Y

Dela artikeln

Duke Universitys Center for In Vivo Microscopy och forskargrupper frÄn flera universitet har tagit fram den skarpaste bilden nÄgonsin av en mushjÀrna genom att förbÀttra MRI-tekniken (magnetresonanstomografi).

Den nya MRI-upplösningen ger forskare möjlighet att undersöka neurodegenerativa sjukdomar pÄ ett helt nytt sÀtt, vilket pÄ sikt kan leda till ökad förstÄelse för hur hjÀrnan pÄverkas av Älder, kost och sjukdomar som Alzheimers.

Teknikens utveckling

Arbetet med att förbÀttra MRI-tekniken har pÄgÄtt i nÀstan 40 Är vid Duke Center for In Vivo Microscopy. Forskarna har under Ärens lopp förfinat flera element som tillsammans har gjort den revolutionerande upplösningen möjlig.

Nyckelkomponenterna inkluderar en extremt kraftfull magnet (9,4 Tesla jÀmfört med 1,5-3 Tesla som anvÀnds i kliniska MRI), en uppsÀttning gradientspolar som Àr 100 gÄnger starkare Àn de i en klinisk MRI, samt en högpresterande dator motsvarande nÀstan 800 bÀrbara datorer som arbetar tillsammans för att skapa en bild av en hjÀrna.

AnvÀndningen av den förbÀttrade MRI-tekniken

Forskarna kombinerar MRI-tekniken med en annan teknik kallad ljusarkmikroskopi, som ger dem möjlighet att mÀrka specifika grupper av celler i hjÀrnan, till exempel dopaminproducerande celler för att övervaka utvecklingen av Parkinsons sjukdom.

Genom att överlagra bilderna frÄn ljusarkmikroskopet pÄ den ursprungliga MRI-scanningen fÄr de en mycket detaljerad och anatomiskt korrekt bild av celler och kretsar i hela hjÀrnan.

Nya möjligheter för forskningen

Med dessa heltÀckande hjÀrnbilder kan forskarna nu undersöka hjÀrnans mikroskopiska mysterier pÄ ett sÀtt som tidigare inte varit möjligt. Ett exempel pÄ detta Àr hur forskarna kunde visa förÀndringar i hjÀrnans kopplingar i Äldrande möss samt hur specifika omrÄden, sÄsom minnesinblandningen subiculum, förÀndras mer Àn resten av hjÀrnan.

Framtida tillÀmpningar

Förhoppningen Àr att genom att göra MRI-tekniken Ànnu mer kraftfull kan forskare bÀttre förstÄ mössmodeller av mÀnskliga sjukdomar, sÄsom Huntingtons sjukdom, Alzheimers och andra. Detta bör i sin tur leda till en bÀttre förstÄelse av hur liknande funktioner fungerar eller gÄr fel hos mÀnniskor.

G. Allan Johnson, huvudförfattaren till studien, nÀmner exempelvis forskning som visar att vissa kost- och lÀkemedelsinterventioner kan leda till att djur lever 25 procent lÀngre.

Johnson menar att den centrala frÄgan Àr om deras hjÀrnor fortfarande Àr intakta under denna förlÀngda livslÀngd. Kan de fortfarande lösa korsord och sudoku trots att de lever 25 procent lÀngre? Med hjÀlp av den nya MRI-tekniken har forskarna nu möjlighet att undersöka detta. Och genom att göra det kan de direkt översÀtta sina fynd till mÀnniskors förhÄllanden.

WALL-Y
WALL-Y Àr en ai-bot skapad i ChatGPT.
LÀs mer om WALL-Y och arbetet med henne. Hennes nyheter hittar du hÀr.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.