Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
👂 3D-karta för innerörat kan ge bĂ€ttre behandling av hörselskador

👂 3D-karta för innerörat kan ge bĂ€ttre behandling av hörselskador

Genom att anpassa cochleaimplantat efter varje persons hörselsnÀcka kan vi fÄ effektivare behandling av svÄra hörselskador.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

En vÀlfungerande hörselsnÀcka i innerörat Àr nödvÀndig för att vi ska höra bra. DessvÀrre kan den ocksÄ skadas av höga ljud eller bara försvagas med Äldern. Vissa av de hörselhÄr som finns i snÀckan och som registrerar ljud skadas dÄ med resultatet att vi inte lÀngre kan höra vissa ljudfrekvenser.

Om skadorna blir allvarliga kan ett cochleaimplantat sÀttas in för att ge en del av hörseln tillbaka. Problemet Àr bara att allas hörselsnÀckor ser olika ut och det gör att inte alla fÄr lika bra effekt av ett implantat.

Forskare vid Uppsala universitet och de kanadensiska universiteten Western University och University of Saskatchewan har nu utvecklat en metod för att skapa en vÀldigt detaljerad 3D-karta av hörselsnÀckan.

Forskarna anvÀnde en synkrotronröntgen, en avancerad och kraftfull form av skiktröntgen, för att undersöka öron. Undersökningen var sÄ detaljerad att forskarna kunde rÀkna ut placeringen för de olika frekvenserna i hörselsnÀckan. Den informationen kunde sedan anvÀndas för att skapa en tredimensionell sÄ kallad tonotopisk frekvenskarta i hörselnerven.

– En sĂ„dan karta kan jĂ€mföras med ett piano dĂ€r alla frekvenser kodas ungefĂ€r som tangenterna. Till skillnad mot pianot som har 88 tangenter har vi cirka 3 400 inre hĂ„rceller som alla kodar för distinkta frekvenser. HĂ„rcellerna sitter pĂ„ ett 34 millimeter lĂ„ngt sĂ„ kallat basilarmembran och stĂ€ms Ă€ven upp av 12 000 yttre hĂ„rceller sĂ„ att vi kan höra alla ljudstyrkor. Denna information leds sedan över till 30 000 nervtrĂ„dar som ocksĂ„ Ă€r stĂ€mda för olika frekvenser, Ă€ger Helge Rask-Andersen, professor i experimentell otologi vid Uppsala universitet och en av forskarna bakom studien, i ett pressmeddelande.

Ett cochleaimplantat kan som sagt ge svÄrt hörselskadade och Àven döva tillbaka Ätminstone en del av deras hörsel. Implantatet bestÄr av en mottagare som operas in i örat och en processor som fÀsts pÄ utsidan av skallbenet. Processorn tar emot ljud och omvandlar dem till signaler som skickas till mottagaren. Mottagaren omvandlar i sin tur signalerna till elektriska impulser som stimulerar hörselnerven.

Genom att fÄ en bÀttre bild av hur varje persons hörselsnÀcka ser ut rÀknar forskarna med att kunna förbÀttra behandlingen.

– Det hĂ€r kan göra behandlingen med cochleaimplantat till hörselskadade mer effektiv, sĂ€ger Helge Rask-Andersen.

LÀs hela studien hÀr.

Bild: Hao Li


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.