Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🌳 Vide rensar bort föroreningar frĂ„n gamla industritomter

🌳 Vide rensar bort föroreningar frĂ„n gamla industritomter

VidevÀxter kan rena förorenad mark och fÄ bort över 80 procent av vissa föroreningar under en tioÄrsperiod.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Att anvÀnda gamla industritomter för att bygga nya bostÀder kan vara ett bra sÀtt att skapa helt nya och hÄllbara stadsdelar. Men innan det gÄr att starta bygget mÄste marken ofta saneras för att fÄ bort farliga föroreningar och den saneringen kan lÀtt kosta tiotals miljoner kronor.

Ett billigare alternativ Àr att plantera vÀxter som renar marken frÄn föroreningar. Nackdelen med den metoden Àr att det kan ta 100 Är eller mer för vÀxter att rena jorden, men nu har forskare frÄn Stockholms universitet utvecklat en metod som snabbar upp förloppet.

Forskarna planterade en speciell klon av korgvide, Salix Viminalis, pÄ en förorenad industritomt. Just den hÀr varianten av vide Àr bra pÄ att ta upp tungmetaller och rena jorden frÄn dem. Resultaten lÀt heller inte vÀnta pÄ sig.

– Vi observerade en signifikant minskning av de flesta föroreningar i jorden redan efter ett Ă„r. I denna undersökning har vi efter tio Ă„rs rening fĂ„tt ner vissa Ă€mnen under NaturvĂ„rdsverkets grĂ€nsvĂ€rden, sĂ€ger Maria Greger, docent i vĂ€xtfysiologi vid Stockholms universitet och en av forskarna bakom studien, i ett pressmeddelande.

Forskarna planterade sticklingar av videvÀxten pÄ den förorenade tomten 2003 och har sedan mÀtt halterna av föroreningar i jorden varje Är frÄn 2005 till 2015. Under den tiden minskade mÀngden bly med 63 procent, nickel med 87 procent och PCB med 53 procent.

– DĂ€r stod vĂ€xterna och renade marken med minimal skötsel. Metoden fungerar vĂ€l och skulle kunna anvĂ€ndas pĂ„ andra förorenade tomter i stĂ€llet för den vanliga och dyrare metoden att grĂ€va bort jorden och lĂ€gga den pĂ„ tipp, vilket egentligen Ă€r att bara flytta problemet. PĂ„ sĂ„ sĂ€tt skulle mĂ„nga flera förorenade omrĂ„den kunna renas, Ă€ven riktigt stora ytor, som det blir pĂ„ tok för dyrt att grĂ€va bort jorden pĂ„, sĂ€ger Maria Greger.

LÀs hela studien hÀr.

♻ Biokol kan rena mark som förorenats med olja och tungmetaller
MiljövÀnligt framstÀllt kol kan binda miljögifter sÄ att de inte sprids till vattendrag eller ner i grundvatten.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.