Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🕾 ”Vegansk spindelvĂ€v” kan ersĂ€tta engĂ„ngsplast

🕾 ”Vegansk spindelvĂ€v” kan ersĂ€tta engĂ„ngsplast

Med vÀxtprotein som rÄvara har forskare skapat ett material som Àr lika starkt som spindelvÀv och som Àr helt nedbrytbart i naturen.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Varje Är hamnar minst fem miljoner ton plastmaterial i vÀrldens marker och hav dÀr plasten bryts ner till mikroplaster. Mikroplasterna i sin tur bryts inte ner utan ansamlas i djur som sedan konsumeras av mÀnniskor. Hur det pÄverkar hÀlsan hos djur och mÀnniskor Àr inte helt klart, men EU har för sÀkerhets skull startat ett initiativ dÀr mÀngden utslÀpp inom EU ska minska med 500 000 ton under 20 Är. FrÄgan Àr bara vad som ska ersÀtta all den plasten?

Ett svar pÄ den frÄgan kan vara en sorts konstgjord spindelvÀv som forskare vid University of Cambridge har utvecklat. Materialet Àr lika starkt och flexibelt som den plast som anvÀnds i plastförpackningar i dag. Men till skillnad frÄn vanlig plast Àr den konstgjorda spindelvÀven helt nedbrytbar.

RĂ„varan till materialet bestĂ„r av vĂ€xtprotein, nĂ€rmare bestĂ€mt en restprodukt som kommer frĂ„n produktionen av sojaolja. NĂ€r ”spindelplasten” bryts ner sĂ„ bildar den sojapartiklar som kan fungera som nĂ€ringsrik mat för mĂ„nga djur och vĂ€xter. Den som vill kan ocksĂ„ slĂ€nga plasten i komposten för att fĂ„ in lite extra nĂ€ring.

Det som gör att forskarna kallar det hĂ€r för en ”vegansk spindelvĂ€v” Ă€r att materialet imiterar spindelvĂ€v som Ă€r vĂ€ldigt lĂ€tt och samtidigt enormt kraftig. Forskarna upptĂ€ckte en metod hur de kunde fĂ„ samma sorts kemiska bindningar som i spindelvĂ€v med sojaolja i stĂ€llet.

– Vi kan skapa förutsĂ€ttningar för att fĂ„ vĂ€xtprotein att sjĂ€lvmontera sig precis som spindelvĂ€v gör. I en spindel löses ett silkesprotein upp i vĂ€tskelösning och monteras sedan till en otroligt stark fiber i en process som krĂ€ver mycket lite energi, sĂ€ger Tuomas Knowles, professor i kemi vid University of Cambridge och en av forskarna bakom materialet, i ett pressmeddelande.

För att producera materialet anvĂ€nder forskarna en miljövĂ€nlig process som ocksĂ„ ska vara lĂ€mplig för massproduktion. Materialet ska nu produceras och sĂ€ljas av Xampla, ett företag som knoppats av frĂ„n University of Cambridge. Redan i slutet av det hĂ€r Ă„ret rĂ€knar företaget med att lansera de första produkterna med den ”veganska spindelvĂ€ven”.

Bild: Xampla


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.