Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸȘŸ Vattenfyllda fönster anvĂ€nder solljus för att vĂ€rma och kyla byggnader

đŸȘŸ Vattenfyllda fönster anvĂ€nder solljus för att vĂ€rma och kyla byggnader

​​Ett brittisk startupföretag har utvecklat ett energibesparande vĂ€rme- och kylsystem som anvĂ€nder vattenfyllda fönster.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

Water-Filled Glass, en brittisk startup, har utvecklat vattenfyllda fönster som utnyttjar solljus för att driva ett energibesparande vÀrme- och kylsystem som Àr otroligt effektivt. Startupen grundades redan 2020 av Loughborough University.

Dessa fönster har ett tunt lager vatten mellan glaspanelerna. Vattnet absorberar vÀrme frÄn solljus eller annan "strÄlning" som till exempel vÀrme som lÀmnar rummet. Detta uppvÀrmda vatten pumpas senare i förseglade rör genom ett golvsystem till kallare omrÄden i byggnaden, alternativt in i termisk lagring, förklarar Dezeen.

NÀr fönstren absorberar vÀrmeenergi pÄ detta sÀtt hjÀlper det till att begrÀnsa mÀngden solvÀrme som kommer in i huset genom fönstren, vilket minskar behovet av luftkonditionering i varma omrÄden.

"Vi vet att det lÄter som en helt galen idé att ha vatten i fönstret," sa lÀraren Matyas Gutai frÄn Loughborough University, likvÀl grundare av Water-Filled Glass, till Dezeen.
"Men vi tror att detta Àr viktigt eftersom nÀr man tÀnker pÄ energin i byggnader och pÄ att minska koldioxidutslÀppen. Det finns fortfarande stor potential och möjlighet om man betÀnker glas. Glas stÄr för en stor del av energiförbrukningen för uppvÀrmning och kylning, och det Àr ett vanligt förekommande material, det finns pÄ nÀstan varje byggnad."
"Och om du tĂ€nker pĂ„ den potentialen, tror jag att Ă€ven galna idĂ©er Ă€r nĂ„got berĂ€ttigade", fortsatte han. "Även om idĂ©n lĂ„ter lite galen, tror jag att det Ă€r viktigt att tĂ€nka pĂ„ alternativ till vad vi har. SĂ„ vi har galna idĂ©er, men vi Ă€r inte galna."

JÀmfört med standardfönster kan WFG:s lösning sÀnka energikostnaderna med upp till 25 %, beroende pÄ klimatet och byggnadens fönster kontra vÀgg proportioner. Enligt Gutai tillÄter vattenfyllt glas att byggnader blir glasförsedda i stor utstrÀckning utan att kompromissa med hÄllbarheten.

"Hela idén kommer frÄn insikten att det Àr mycket, mycket billigare att flytta energi Àn att vÀrma eller kyla utrymmen", sÀger Gutai, som tidigare arbetat för den framstÄende japanska arkitekten Shigeru Ban och i Kengo Kumas forskningslabb vid University of Tokyo.
"Det gjorde oss verkligen glada, möjligheterna kring vattenfyllt glas," tillade han. "Vi vill faktiskt ge arkitekter möjlighet att bygga Àven helt inglasade byggnader, om de vill, utan att kompromissa med hÄllbarhet."

Startupen anvÀnder glas och andra redan förekommande material i bygghandeln samt en övervakningsenhet som Àr monterad för att rengöra vattnet automatiskt. De vattenfyllda fönstren krÀver underhÄllskontroller en gÄng om Äret. I omrÄden med svalare klimat har dessa fönster tre paneler istÀllet för tvÄ. Den yttre hÄligheten Àr fylld med argonisolering, vilket förhindrar att vattnet fryser pÄ vintern.

Enligt Dezeen kan denna teknik vÀrma vatten till 40 grader Celsius och kan anslutas till en konventionell vÀrmepump eller panna. WFG har ocksÄ utvecklat en eftermonterad version av deras fönster dÀr deras system kan monteras bakom befintligt glas, utan att behöva förstöra de redan befintliga fönstren.

Nu Àr WFG:s första kommersiella projekt - en bostadsprojekt i USA och en industribyggnad i Ungern - under uppbyggnad. Redan nu har företaget tvÄ prototypbyggnader, i tvÄ olika lÀnder, som anvÀnder tekniken.

Bild: Water-Filled Glass via Dezeen


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.