Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🐝 Vaccin för bin gör dem immuna mot bekämpningsmedel

🐝 Vaccin för bin gör dem immuna mot bekämpningsmedel

Ett vaccin kan bryta ner bekämpningsmedel som bin får i sig innan giftet hinner orsaka någon skada.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Från säker död till säker överlevnad. Det blev skillnaden när forskare vid Cornell University i USA gav bin ett sorts vaccin mot bekämpningsmedel, rapporterar Fast Company.

Vaccinet består av mikropartiklar fyllda med ett enzym som bryter ner giftet i biets mage. Bekämpningsmedlet kommer därmed aldrig ut i resten av biets kropp, där giftet kan orsaka stor skada.

En av forskarna bakom vaccinet har nu startat ett företag, Beemunity, som ska börja sälja medlet till biodlare i början av nästa år. Men forskarna är tydliga att de ser vaccinet som en tillfällig nödlösning. Det de verkligen vill se är minskad användning av bekämpningsmedel. Det lär dock dröja ett tag och i väntan på det hoppas forskarna att vaccinet ska rädda många bin.

– Jag tror det här förhoppningsvis är något som kan hjälpa människor förstå att om vi plockar bort bekämpningsmedel ur ekvationen så klarar sig djuren väldigt bra. Självklart kan vi inte ge det här till alla djur och hjälpa dem på så sätt. Så det här är ett sätt att kontrollera skadeverkningarna snarare än en långsiktig lösning, säger James Webb, en av forskarna som utvecklat vaccinet, i en kommentar till Fast Company.

Ett problem med vaccinet är att det bara hjälper mot en enda typ av bekämpningsmedel. Då bina i en normal bikupa är infekterade med i snitt sex olika bekämpningsmedel räcker det inte långt. Forskarna håller därför även att utveckla en variant som ska fungera mot alla typer av bekämpningsmedel.

Bild: Pixabay/Myriams-Fotos


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.