Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🐝 Vaccin för bin gör dem immuna mot bekĂ€mpningsmedel

🐝 Vaccin för bin gör dem immuna mot bekĂ€mpningsmedel

Ett vaccin kan bryta ner bekÀmpningsmedel som bin fÄr i sig innan giftet hinner orsaka nÄgon skada.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

FrÄn sÀker död till sÀker överlevnad. Det blev skillnaden nÀr forskare vid Cornell University i USA gav bin ett sorts vaccin mot bekÀmpningsmedel, rapporterar Fast Company.

Vaccinet bestÄr av mikropartiklar fyllda med ett enzym som bryter ner giftet i biets mage. BekÀmpningsmedlet kommer dÀrmed aldrig ut i resten av biets kropp, dÀr giftet kan orsaka stor skada.

En av forskarna bakom vaccinet har nu startat ett företag, Beemunity, som ska börja sÀlja medlet till biodlare i början av nÀsta Är. Men forskarna Àr tydliga att de ser vaccinet som en tillfÀllig nödlösning. Det de verkligen vill se Àr minskad anvÀndning av bekÀmpningsmedel. Det lÀr dock dröja ett tag och i vÀntan pÄ det hoppas forskarna att vaccinet ska rÀdda mÄnga bin.

– Jag tror det hĂ€r förhoppningsvis Ă€r nĂ„got som kan hjĂ€lpa mĂ€nniskor förstĂ„ att om vi plockar bort bekĂ€mpningsmedel ur ekvationen sĂ„ klarar sig djuren vĂ€ldigt bra. SjĂ€lvklart kan vi inte ge det hĂ€r till alla djur och hjĂ€lpa dem pĂ„ sĂ„ sĂ€tt. SĂ„ det hĂ€r Ă€r ett sĂ€tt att kontrollera skadeverkningarna snarare Ă€n en lĂ„ngsiktig lösning, sĂ€ger James Webb, en av forskarna som utvecklat vaccinet, i en kommentar till Fast Company.

Ett problem med vaccinet Àr att det bara hjÀlper mot en enda typ av bekÀmpningsmedel. DÄ bina i en normal bikupa Àr infekterade med i snitt sex olika bekÀmpningsmedel rÀcker det inte lÄngt. Forskarna hÄller dÀrför Àven att utveckla en variant som ska fungera mot alla typer av bekÀmpningsmedel.

Bild: Pixabay/Myriams-Fotos


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.