Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🌿 Upptäckt av bruna algers evolution kan få oanade konsekvenser

🌿 Upptäckt av bruna algers evolution kan få oanade konsekvenser

De gener som gör att vissa alger är bruna, snarare än gröna, hjälper dem att effektivisera sin fotosyntes. Upptäckten av denna gen pekar mot en stor potential inom flera fält.

Alexander Engelin
Alexander Engelin

Dela artikeln

Bruna alger har utvecklat en speciell uppsättning pigment som gör att de kan absorbera mer ljus till fotosyntes än vad gröna alger och gröna växter klarar av att göra. Totalt  står bruna alger för cirka 20 procent av det syre vi andas.

En studie gjord vid Colorado State University och Johannes Gutenberg-Universität, i samarbete med forskare Westlake University, Kina, har identifierat de gener som svarar för pigmentförändringen från grön till brun, och har undersökt algernas evolution och genernas olika effekter.

Forskarna upptäckte att det bruna pigmentet, kallat fukoxantin, är utvecklat ur dupliceringen av mycket äldre gener som genererar fotoprotektiva pigment. Med tid utvecklades mer komplexa funktioner som blev extremt välanpassade för fotosyntes. Graham Peers, en av huvudförfattarna till studien, säger att bruna alger har lyckats mixa, matcha och omprogrammera sitt maskineri på ett sätt som plantor på land inte har klarat av.

Studien innebär en rik grund för vidare forskning, och är en lovande utgångspunkt för att undersöka appliceringen av liknande mekanismer inom andra fält. Exempelvis kan förståelsen av hur cellers pigment påverkar fotosyntesen generera effektivare produktion av biobränslen.

🌿 Kelp växer med oanad hastighet
Nyligen genomfördes en studie där forskare fokuserade på produktiviteten hos stora undervattensskogar av kelp. Resultaten visade att kelp är många gånger mer produktiv än de flesta grödor som odlas på land.

Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.