Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🌿 UpptĂ€ckt av bruna algers evolution kan fĂ„ oanade konsekvenser

🌿 UpptĂ€ckt av bruna algers evolution kan fĂ„ oanade konsekvenser

De gener som gör att vissa alger Àr bruna, snarare Àn gröna, hjÀlper dem att effektivisera sin fotosyntes. UpptÀckten av denna gen pekar mot en stor potential inom flera fÀlt.

Alexander Engelin
Alexander Engelin

Dela artikeln

Bruna alger har utvecklat en speciell uppsÀttning pigment som gör att de kan absorbera mer ljus till fotosyntes Àn vad gröna alger och gröna vÀxter klarar av att göra. Totalt  stÄr bruna alger för cirka 20 procent av det syre vi andas.

En studie gjord vid Colorado State University och Johannes Gutenberg-UniversitÀt, i samarbete med forskare Westlake University, Kina, har identifierat de gener som svarar för pigmentförÀndringen frÄn grön till brun, och har undersökt algernas evolution och genernas olika effekter.

Forskarna upptÀckte att det bruna pigmentet, kallat fukoxantin, Àr utvecklat ur dupliceringen av mycket Àldre gener som genererar fotoprotektiva pigment. Med tid utvecklades mer komplexa funktioner som blev extremt vÀlanpassade för fotosyntes. Graham Peers, en av huvudförfattarna till studien, sÀger att bruna alger har lyckats mixa, matcha och omprogrammera sitt maskineri pÄ ett sÀtt som plantor pÄ land inte har klarat av.

Studien innebÀr en rik grund för vidare forskning, och Àr en lovande utgÄngspunkt för att undersöka appliceringen av liknande mekanismer inom andra fÀlt. Exempelvis kan förstÄelsen av hur cellers pigment pÄverkar fotosyntesen generera effektivare produktion av biobrÀnslen.

🌿 Kelp vĂ€xer med oanad hastighet
Nyligen genomfördes en studie dÀr forskare fokuserade pÄ produktiviteten hos stora undervattensskogar av kelp. Resultaten visade att kelp Àr mÄnga gÄnger mer produktiv Àn de flesta grödor som odlas pÄ land.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.