Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🐚 Ultrastark glas inspirerat av blötdjurskal

🐚 Ultrastark glas inspirerat av blötdjurskal

Forskare från McGill University har uppfunnit ett nytt ultrastark glas och inspirationen kommer från skal hos blötdjur.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

Alla har nog, någon gång, önskat sig mer hållbart glas. Nu kan detta bli verklighet. Forskare har skapat en ny typ av glas som har tre gånger högre hållfasthet än vanligt glas och fem gånger starkare skydd mot sprickbildning.

Teamet av forskare fick idén från det innersta lagret i skal från blötdjur (mollusker). Detta nya glas är inspirerat av det hårda material i som kallas nacre, men som vissa förmodligen känner igen det som "pärlemor". Det nya glasmaterialet är en blandning av glas och akrylkomposit, vilket gör kombinationen både flexibelt och hållfast.

”Naturen är en mästare i design. Att studera strukturen för biologiska material och förstå hur de fungerar erbjuder inspiration och ibland ritningar för nya material”, säger forskaren Allen Ehrlicher till Futurity.

Till skillnad från andra tekniker och metoder som försökt göra glas mer hållbart så är detta glas både slitstarkt och prisvärt samt lätt att tillverka. Nu hoppas forskarna att deras produkt ska användas för att ersätta mobiltelefonglas och andra komponenter för elektronik. Framöver arbetar teamet med att skala upp produktionen och att ändra materialets färg, mekanik och konduktivitet.

Att applicera inspiration från naturen för att konstruera en förbättrad produkt är ett bra sätt att hjälpa framtiden att komma snabbare.


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.