Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🐚 Ultrastark glas inspirerat av blötdjurskal

🐚 Ultrastark glas inspirerat av blötdjurskal

Forskare frÄn McGill University har uppfunnit ett nytt ultrastark glas och inspirationen kommer frÄn skal hos blötdjur.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

Alla har nog, nÄgon gÄng, önskat sig mer hÄllbart glas. Nu kan detta bli verklighet. Forskare har skapat en ny typ av glas som har tre gÄnger högre hÄllfasthet Àn vanligt glas och fem gÄnger starkare skydd mot sprickbildning.

Teamet av forskare fick idén frÄn det innersta lagret i skal frÄn blötdjur (mollusker). Detta nya glas Àr inspirerat av det hÄrda material i som kallas nacre, men som vissa förmodligen kÀnner igen det som "pÀrlemor". Det nya glasmaterialet Àr en blandning av glas och akrylkomposit, vilket gör kombinationen bÄde flexibelt och hÄllfast.

”Naturen Ă€r en mĂ€stare i design. Att studera strukturen för biologiska material och förstĂ„ hur de fungerar erbjuder inspiration och ibland ritningar för nya material”, sĂ€ger forskaren Allen Ehrlicher till Futurity.

Till skillnad frÄn andra tekniker och metoder som försökt göra glas mer hÄllbart sÄ Àr detta glas bÄde slitstarkt och prisvÀrt samt lÀtt att tillverka. Nu hoppas forskarna att deras produkt ska anvÀndas för att ersÀtta mobiltelefonglas och andra komponenter för elektronik. Framöver arbetar teamet med att skala upp produktionen och att Àndra materialets fÀrg, mekanik och konduktivitet.

Att applicera inspiration frÄn naturen för att konstruera en förbÀttrad produkt Àr ett bra sÀtt att hjÀlpa framtiden att komma snabbare.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.