Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸŒœ Togolesiska jordbrukare anvĂ€nder drönare för att öka produktionen

đŸŒœ Togolesiska jordbrukare anvĂ€nder drönare för att öka produktionen

Afrikanska bönder börjar utnyttja drönare och drar nytta av fördelarna. Tekniken har potentialen att hjÀlpa till att öka skördar och upptÀcka vÀxtsjukdomar.

Khumbu Muleya
Khumbu Muleya

Dela artikeln

Som ett led i ambitionen att öka matproduktionen har bönder i Togo börjat anvÀnda drönare för att samla in data, och för att hjÀlpa till att reglera nÀringstillförseln och upptÀcka sjukdomar. Drönarna hjÀlper bönderna med strategiskt beslutsfattande, men de Àr ocksÄ bra för vardagligt underhÄllsarbete.

Ett företag som heter E-Agri Sky Àr i spetsen för ett projekt dÀr jordbrukare i Togo ingÄr. Enligt Africa News Àr det bland annat jordbrukare i Kovié, cirka 40 km norr om Togoles huvudstad Lomé, som Àr med i projektet.

Till Africa News, delade den Togolesiske jordbrukaren Carlos Sanve med sig av sin upplevelse kring hur drönartekniken minskar mekaniska skador pÄ grödor och om hur de Àr ett effektivt verktyg.
– Deras (drönarnas) sĂ€tt att bespruta Ă€r bĂ€ttre Ă€n vĂ„rt sĂ€tt. Vi behöver gĂ„ igenom grödan för att spruta, vilket skadar dem eftersom vi gĂ„r pĂ„ riset. Men de rör aldrig fĂ€ltet eftersom allt görs i luften. Vi föredrar deras metod, berĂ€ttar Sanve.

Pascal Tsekpui, koordinator pÄ E-Agri Sky berÀttade för Africa News att han tror att drönarteknik kommer att revolutionera jordbrukssektorn i Togo.

– Jag skulle sĂ€ga att Afrika ligger lite efter i anvĂ€ndningen av dessa digitala verktyg. Men Ă„ andra sidan skulle jag inte sĂ€ga att det Ă€r en försening pĂ„ grund av en brist pĂ„ vilja. Jag brukade titta pĂ„ filmer och se bara vita mĂ€nniskor göra det, och jag tĂ€nkte nĂ€r kan vi komma dit? Men sedan vi börjat jobba med det har det gĂ„tt bra för oss. Vi har stött pĂ„ svĂ„righeter men vi anpassar dessa digitala verktyg till vĂ„rt afrikanska sammanhang , sade han.

De VÀstafrikanska lÀndernas majsproduktion ökade frÄn 538 tusen ton 2001 till 950 tusen ton 2020, en genomsnittlig Ärlig tillvÀxt pÄ 3,4 procent. Det Àr troligt att produktionen kan öka ytterligare med hjÀlp av drönartekniken.

Cornfield / Storm
NÀr drönare anvÀnds, behöver bönderna inte gÄ pÄ grödorna. Photo by Jesse Gardner / Unsplash

MÄnga andra anvÀndningsomrÄden

Observer Research Foundation (ORF) noterar att drönare i Afrika har mÄnga andra anvÀndningsomrÄden. Bland dessa finns att observera förflyttningar av fördrivna utsatta grupper, utföra sök- och rÀddningsuppdrag i omrÄden som Àr farliga till följd av katastrofer, att akut leverera vÄrdmatriell till svÄrÄtkomliga omrÄden, kartlÀgga och undersöka landsbygden samt i arbetet med att bevara vilda djur.

ORF listar nÄgra intressanta initiativ:

  • I Rwanda och Ghana anvĂ€nder sig Zipline, ett företag med hemvist i San Francisco som specialiserar sig pĂ„ robotteknik, av drönare för att leverera medicinsk utrustning och donationsblod till avlĂ€gsna delar av de tvĂ„ afrikanska lĂ€nderna.
  • I Sudan anvĂ€nds drönare för att bekĂ€mpa ökenspridning genom att plantera trĂ€d och andra aktiviteter.
  • I Malawi undersöker myndigheterna möjligheten att anvĂ€nda drönare för att utöka Wi-Fi- eller mobiltelefonsignaler i svĂ„r terrĂ€ng.
  • I Etiopien anvĂ€nds drönare för att bekĂ€mpa tsetseflugor genom en viss teknik som kallas "Sterile Insect Technique" (SIT). Metoden gĂ„r ut pĂ„ att slĂ€ppa ut sterila hanflugor i en viss population, varefter de parar sig med icke-sterila flugor vilket inte resulterar i nĂ„gon avkomma. Följden Ă€r att tsetse flugpopulationen minskar.
  • I Marocko anvĂ€nds maskinerna för att övervaka hamnutbyggnad.

Om drönare pÄ sikt börjar anvÀndas i stor skala pÄ kontinenten, kan de vara banbrytande för att förverkliga Agenda 2063.

🗳 Eftersom demokrati Ă€r avgörande i en faktabaserad optimistisk vĂ€rld ... pĂ„minner vi vĂ„ra lĂ€sare om den demokratiska statusen i de lĂ€nder vi skriver om:

Togo har en Global Freedom Score pÄ 44 och rÀknas som delvis fritt.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.