Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🚗 Tesla rĂ€knar med att kunna Ă„tervinna 92 procent av metallerna i sina batterier

🚗 Tesla rĂ€knar med att kunna Ă„tervinna 92 procent av metallerna i sina batterier

Teslas batterifabriker kan nu Ätervinna nÀstan alla metaller som finns i uttjÀnta litiumjonbatterier.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

I sin senaste Impact Report skriver Tesla att deras batterifabriker nu har ett Ă„tervinningssystem som ska kunna Ă„tervinna alla batterier som Tesla tillverkar. Återvinningsgraden av metallerna i batterierna ska ligga pĂ„ 92 procent enligt Tesla.

Än sĂ„ lĂ€nge Ă€r det ingen rusning till Ă„tervinningen. De allra flesta Tesla-bilar som tillverkats rullar fortfarande pĂ„ vĂ€garna och bara ett fĂ„tal batterier har kommit in för Ă„tervinning.

Men nÀr bilarna börjar falla för Äldersstrecket kan metallerna i de gamla batterierna anvÀndas i nya batterier, vilket minskar elbilarnas negativa miljöpÄverkan ordentligt.

Problemet Àr annars att batterierna i elbilar krÀver metaller som kan vara svÄra att utvinna pÄ ett hÄllbart sÀtt. Litium och kobolt Àr exempel pÄ sÄdana metaller.

Produktionen av litiumbatterier bidrar ocksĂ„ till klimatförĂ€ndringarna. I en rapport skriver till exempel IVL Svenska Miljöinstitutet att tillverkningen av litiumjonbatterier slĂ€pper i snitt ut nĂ„gonstans mellan 61–106 kilo koldioxidekvivalenter per producerad kilowattimme batterikapacitet.

SÄ ju mer av metallerna i batterierna som kan Ätervinnas desto miljövÀnligare blir elbilarna. Att Tesla nu sÀger sig kunna Ätervinna hela 92 procent av batterierna, redan innan det finns just nÄgra batterier att Ätervinna, ger gott hopp om att vi kan fÄ ett i det nÀrmaste slutet kretslopp för metaller i bilbatterierna.

Bild: Tesla


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter