Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🚗 Tesla räknar med att kunna återvinna 92 procent av metallerna i sina batterier

🚗 Tesla räknar med att kunna återvinna 92 procent av metallerna i sina batterier

Teslas batterifabriker kan nu återvinna nästan alla metaller som finns i uttjänta litiumjonbatterier.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

I sin senaste Impact Report skriver Tesla att deras batterifabriker nu har ett återvinningssystem som ska kunna återvinna alla batterier som Tesla tillverkar. Återvinningsgraden av metallerna i batterierna ska ligga på 92 procent enligt Tesla.

Än så länge är det ingen rusning till återvinningen. De allra flesta Tesla-bilar som tillverkats rullar fortfarande på vägarna och bara ett fåtal batterier har kommit in för återvinning.

Men när bilarna börjar falla för åldersstrecket kan metallerna i de gamla batterierna användas i nya batterier, vilket minskar elbilarnas negativa miljöpåverkan ordentligt.

Problemet är annars att batterierna i elbilar kräver metaller som kan vara svåra att utvinna på ett hållbart sätt. Litium och kobolt är exempel på sådana metaller.

Produktionen av litiumbatterier bidrar också till klimatförändringarna. I en rapport skriver till exempel IVL Svenska Miljöinstitutet att tillverkningen av litiumjonbatterier släpper i snitt ut någonstans mellan 61–106 kilo koldioxidekvivalenter per producerad kilowattimme batterikapacitet.

Så ju mer av metallerna i batterierna som kan återvinnas desto miljövänligare blir elbilarna. Att Tesla nu säger sig kunna återvinna hela 92 procent av batterierna, redan innan det finns just några batterier att återvinna, ger gott hopp om att vi kan få ett i det närmaste slutet kretslopp för metaller i bilbatterierna.

Bild: Tesla


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.