Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🌊 Ny teknik för att absorbera koldioxid ur havsvatten

🌊 Ny teknik för att absorbera koldioxid ur havsvatten

En forskargrupp frÄn UCLA har föreslagit en lösning pÄ koldioxidproblemet och de tror att havet Àr nyckeln.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

VĂ„ra hav innehĂ„ller pĂ„ naturlig vĂ€g cirka 150 gĂ„nger mer koldioxid Ă€n luften. Även om atmosfĂ€ren och haven samverkar sĂ„ har haven en enorm mĂ€ngd vĂ€xter, som kallas vĂ€xtplankton, som absorberar koldioxid genom fotosyntes. Ett team av forskare frĂ„n UCLA har arbetat fram en ny teknik. IdĂ©n gĂ„r ut pĂ„ att absorbera koldioxid ur havsvatten, istĂ€llet för att extrahera gasen ur luften. Detta medför ocksĂ„ utrymme för havsvattnet att absorbera Ă€nnu mer koldioxid frĂ„n atmosfĂ€ren.

UCLA Newsroom skriver:

"Den föreslagna tekniken skulle innefatta en flödesreaktor - ett system som kontinuerligt matas med rÄvaror och ger produkter. Havsvattnet skulle strömma genom ett nÀt som lÄter en elektrisk laddning överföras till vattnet, vilket gör det alkaliskt.
Detta sÀtter igÄng en rad kemiska reaktioner som i slutÀndan kombinerar löst koldioxid med kalcium och magnesium, vilka finns naturligt i havsvatten. Detta producerar kalksten och magnesit genom en process som liknar hur snÀckskal bildas.
Havsvattnet som rinner ut igen skulle dÄ vara utarmat pÄ löst koldioxid och dÀrmed redo att ta upp mer. En biprodukt av reaktionen, förutom mineralerna, Àr vÀte, som Àr ett rent brÀnsle."

NÀr denna process Àr klar kommer havsvattnet att fortsÀtta att absorbera koldioxid frÄn atmosfÀren.

En sak som skiljer detta system frÄn andra Àr att det Àr en "enstegs"-metod. Andra system krÀver flera processer för att till exempel förvandla koldioxid till mineral.

För att detta system ska kunna extrahera koldioxid pÄ ett effektivt sÀtt sÄ mÄste det utvecklas och byggas ut i en mycket stor skala.

– Hantera och minska koldioxid Ă€r frĂ€mst en ekonomisk utmaning, sĂ€ger Gaurav Sant, chef för UCLA Institute for Carbon Management.

Teamet tror likvÀl att deras system Àr en framgÄng Àven i mindre skala och att tekniken kommer att vara ett ovÀrderligt verktyg för att sÀnka koldioxidhalten i atmosfÀren.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.