Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
✈️Svenskt elflyg attraherar jätteinvesteringar

✈️Svenskt elflyg attraherar jätteinvesteringar

Svenska elflygbolaget Heart Aerospace har lockat stora investerare och har snart ett plan som är redo för takeoff. United Airlines och Mesa Air Groupe har köpt 100 plan var.

Elina Holmgren Tyskling
Elina Holmgren Tyskling

Dela artikeln

Svenska start-up bolaget Heart Aerospace, med bas i Göteborg, utvecklar elflygplan. Nu har bolaget tagit in drygt 300 miljoner i en investeringsrunda och bland investerarna finns United Airlines, som är ett av världens största flygbolag.

Flygplanet som Heart Aerospace utvecklar är avsett för korta flygresor och kan ta 19 passagerare. Räckvidden för planet är 400 kilometer. Enligt en artikel i DI står de kortare flygningarna för hela 85 procent av alla avgångar och bidrar till en betydande andel av utsläppen.

Förutom att elflygplanet är tystare och mer miljövänligt är det även mycket billigare att tillverka och kommer därför kosta mindre för flygbolagen att köpa in. Detta kan göra att biljettpriserna sjunker för slutkunden.

Enligt Heart Aerospace kommer flygplanet att vara helt färdigt redan år 2026 och redo för kommersiella flygningar. Pengarna som man nu fått in ska gå till att finslipa modellen ES-19. I en artikel till DI kommenterar grundaren Anders Forslund den nya kassapåfyllningen:

- Det är en spännande dag. Det här är något som vi har ruvat på länge, och nu får vi äntligen dela med oss av det. Det känns jättestort för oss.

United Airlines och holdingbolaget Mesa Air Group har både köpt 100 plan var av ES-19. United Airlines elflygsatsningar är ett led i bolagets strävan att helt eliminera verksamhets koldioxidutsläpp till år 2050. Förutom att köpa elflyg av det svenska bolaget har man också signat en deal om 200 mindre taxielflygplan av bolaget Archer Aviation som är baserat i Palo Alto.


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.