Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
☀ Solpaneler över en kanal ska ge energi och spara vatten

☀ Solpaneler över en kanal ska ge energi och spara vatten

Ett företag i Kalifornien tänker täcka över bevattningskanaler med solpaneler som ska skugga kanalerna och minska avdunstningen samtidigt som panelerna genererar el.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Kalifornien har stora problem med torka. Delstaten har drabbats av en torrperiod som varat i två år och de senaste två månaderna var de torraste sedan mätningarna började.

Att spara vatten på alla möjliga sätt är därför väldigt viktigt. Projekt Nexus är ett steg mot att skydda vattenreserverna och samtidigt generera el. Tanken är att täcka över bevattningskanaler med solpaneler.

Tester visar att om delstatens alla 6 500 kilometer av kanaler täcktes med solpaneler skulle skuggan från panelerna minska avdunstningen så mycket att det skulle räcka för att bevattna ytterligare 200 kvadratkilometer odlingar eller ge två miljoner människor dricksvatten. Samtidigt skulle solpanelerna producera 13 GWh.

Metoden är inte ny utan har redan testats i Indien som Good News Network rapporterat om. Där visade det sig att solpanelerna inte bara skuggade vattnet i kanalerna utan vattnet kylde i sin tur solpanelerna. Det gjorde att panelerna genererade 2-5 procent mer el än paneler som stod på land.

Project Nexus drivs av det lokala el- och vattenbolaget Turlock Irrigation District. Planen är nu att testa tekniken i mindre skala först. 2024 ska den första sträckan av kanaler vara täckt med solpaneler och de ska då generera 5 MW är det tänkt.

🌻 5 exempel på de stora framgångarna för förnyelsebar energi
Tecknen på att övergången till förnyelsebara energikällor är en trend som inte kan stoppas blir allt fler och World Economic Forum har samlat några de viktigaste milstolparna.
☀️ Solenergi – i inledningen av en revolution
På drygt 40 år har priset på solenergi minskat med 99,6 procent, från över 100 dollar per watt 1976 till drygt 30 cent 2017 och priserna fortsätter nedåt. Dessutom accelererar prisfallet. Bara mellan 2009 och 2017 minskade priset med 80 procent.

Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.