Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
⚡️ Smarta lösningar använder gravitationen för att lagra energi

⚡️ Smarta lösningar använder gravitationen för att lagra energi

Det finns fortfarande ett stort problem med sol- och vindkraft: energilagring. Hur kan vi säkerställa en tillförlitlig strömförsörjning när solen inte skiner och vinden inte blåser? Ett sätt är att utnyttja gravitationen.

Warp Guest Writer
Warp Guest Writer

Dela artikeln

Litiumjonbatterier är fantastiska och spelar en nyckelroll i omställning mot väsentligt mer förnybar energi. Men för att lagra mycket energi över lång tid krävs fler lösningar.

Att ta gravitationen till hjälp är en enkel metod som väckt stort intresse. Den klassiska förebilden är farfars väggklocka där urverket drivs av en tung vikt. Modern gravitationslagring kan använda sig av detta enkla koncept fast i större skala.

Gravitationslagring används redan i stor utsträckning när det gäller vattenkraft. När det finns ett överflöd av el som produceras på annat håll används den av kraftverken för att pumpa vatten tillbaka till deras reservoar. Den kan sedan användas för att generera kraft när efterfrågan ökar. Men hur kan det här åstadkommas där det inte finns vattenkraftverk?

Energilagring med linbana

Mountain Gravity Energy Storage, eller ett MGES-system, består av sand eller grus som flyttas från en reservoar, med hjälp av linbana, till en plats på högre höjd där det lagras. För att utvinna energi fylls fordon med material från reservoaren och dras ned genom en kabel som driver en generator. Enligt en rapport kan ett MGES-system lagra energi för motsvarande 500 till 1000 kronor per megawatt-timme. Kostnaden blir då ungefär 10-20 miljoner kronor per megawatt installerad kapacitet med en lagringseffektivitet på 85 procent.

Mountain Gravity Energy Storage, eller ett MGES-system, består av sand eller grus som flyttas från en reservoar, med hjälp av linbana, till en plats på högre höjd där det lagras.

Specialtillverkade kranar och block

Det schweiziska företaget Energy Vault är banbrytande när det gäller en annan typ av gravitationslagring. De föreslår att block på 35 ton staplas i enorma torn, med hjälp av specialtillverkade kranar. För att utvinna energi drivs generatorer när blocken sänks ner till marken. 2019 investerade SoftBank Vision Fund motsvarande 1,1 miljarder kronor i Energy Vault som kommer att använda pengarna till prototyp-anläggningar i Italien och Indien. Den här typen av anläggning kan byggas nästan var som helst med en effektivitet på 80 till 90 procent.

Energy Vaults energilagring bygger på att block på 35 ton staplas i enorma torn, med hjälp av specialtillverkade kranar.

Sänk ner en enorm vikt i ett hål

Den enklaste typen av gravitationslagring får man genom att sänka en enorm vikt i ett hål och dra upp den för att lagra energi när tillgången är stor. Edinburgh-företaget Gravitricity avslutade en crowdfunding-kampanj i november 2019 efter att de fått in 750 000 pund för ett projekt för att bevisa idéens trovärdighet.

Gravitricity planerar en fristående installation med upp till 24 vikter om cirka 500 ton vardera som kan generera el till 63000 hem under en timme. Ett sådant system fungerar bra vid toppbelastning och tillhandahåller el snabbt när efterfrågan är som störst. Det finns ingen brist på vertikala hål runt om i världen. USA har till exempel över en miljon övergivna oljebrunnar.

Graviticitrys teknik bygger på att sänka en enorm vikt i ett hål, då genrerar den elektricitet, och dra upp den för att lagra energi när tillgången är stor. 

LED-ljus drivs med en tung säck

Gravitationslagring kan användas för andra produkter också. GravityLight är ett LED-ljus som drivs genom att man långsamt sänker en tung säck. Produkten utvecklades för att kunna lysa upp hem i utvecklingsländer. Lösningen ger tjugo minuters ljus och behovet av farlig, förorenande fotogenbelysning kan försvinna.

Gravitationslagring kommer sannolikt att spela en roll för att minska den globala uppvärmningen. Kanske är framtiden för storskalig energilagring enkla system, som en vikt som rör sig upp och ner som i ett urverk?

Skribent: Paddy Kelly


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.