Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸ„€ Skanner gör det enklare att sortera plast rĂ€tt

đŸ„€ Skanner gör det enklare att sortera plast rĂ€tt

En billig skanner ska hjÀlpa sorteringsföretag som idag anvÀnder manuell sortering att bli bÀttre pÄ att Ätervinna mÄnga olika typer av plast pÄ rÀtt sÀtt.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Det finns mÄnga olika typer av plast och hur de Ätervinns varierar. Det Àr dÀrför viktigt att plasten sorteras rÀtt innan den ska Ätervinnas. Det finns maskiner som kan sköta sorteringen, men de Àr dyra och komplicerade. I fattigare lÀnder sköts i stÀllet sorteringen ofta för hand

Problemet Àr att det kan vara svÄrt att veta vilken typ av plast det Àr genom att bara titta pÄ en plastförpackning. Nu kan en uppfinning, som just vann Ärets James Dyson Award, göra det enklare.

Uppfinningen bestÄr av en liten handskanner som kan skilja pÄ mÄnga olika typer av plast och berÀtta för sorteraren hur varje förpackning ska sorteras. Skannern anvÀnder infraröd spektroskopi för att skilja plastsorterna Ät.

Normalt Àr infraröd spektroskopi en förhÄllandevis dyr teknik, men uppfinnaren Jerry de Vos pÄ TU Delft i NederlÀnderna anvÀnder diskret infraröd spektroskopi. Den metoden Àr inte riktigt lika exakt, men den Àr tillrÀckligt bra för att identifiera de flesta plastsorter som anvÀnds i förpackningar.

Uppfinnaren Jerry de Vos med en prototyp av handskannern som ska göra det enklare att sortera plastförpackningar pÄ rÀtt sÀtt.
Uppfinnaren Jerry de Vos med en prototyp av handskannern som ska göra det enklare att sortera plastförpackningar pÄ rÀtt sÀtt.

Skannern bygger pĂ„ billiga komponenter och beskrivningen för hur man bygger den kan alla fĂ„ gratis. Än sĂ„ lĂ€nge har Jerry de Vos bara byggt en prototyp, men planen Ă€r att Ă€ven sĂ€lja billiga byggsatser med alla komponenter. PĂ„ sĂ„ sĂ€tt rĂ€knar han med att kunna hĂ„lla ner priset sĂ„ att Ă€ven sorteringsföretag i fattiga lĂ€nder ska ha rĂ„d med skannern.

Bild: The James Dyson Foundation


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.