Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🛰 Satelliter kan mĂ€ta varje lands koldioxidutslĂ€pp

🛰 Satelliter kan mĂ€ta varje lands koldioxidutslĂ€pp

En ny satellit ska kunna mÀta utslÀpp ner pÄ stadsnivÄ och Àven kunna skilja pÄ utslÀpp orsakade av mÀnsklig verksamhet och de som kommer frÄn naturliga processer

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

För att nÄ Parisavtalets 1,5-gradersmÄl mÄste vÀrldens lÀnder sÀnka sina koldioxidutslÀpp. En av mÄnga utmaningar hÀr Àr att veta exakt hur stora ett lands utslÀpp Àr.

Idag anvÀnder lÀnderna aktivitetsdata som energianvÀndning för att rÀkna ut sina utslÀpp, men det Àr en trubbig metod. Kvaliteten pÄ dessa data kan variera vÀldigt och olika lÀnder kan rÀkna in olika processer i sina kalkyler.

Ett alternativ Àr att anvÀnda satelliter för att fÄ mer exakta mÀtningar av utslÀppen och nu har forskare frÄn bland annat Lunds universitet studerat hur bra dessa mÀtningar kan bli.

– Vad vi vet Ă€r det hĂ€r den första studien som visar att det Ă€r möjligt att verifiera utslĂ€ppsdata pĂ„ nationell skala med global satellitövervakning, sĂ€ger Marko Scholze, naturgeografiforskare vid Lunds universitet, i ett pressmeddelande.

Planen Àr att EU ska skicka ut flera satelliter frÄn 2025 och framÄt i jordövervakningsprogrammet Copernicus. En av dessa, CO2M, kommer att ha en upplösning pÄ nÄgra kvadratkilometer och kunna registrera utslÀpp. Det gör att det skulle kunna gÄ att kunna mÀta utslÀpp ner pÄ stadsnivÄ och kalkylera ett lands utslÀpp mycket mer detaljerat Àn i dag.

Forskarna hoppas ocksÄ kunna skilja pÄ utslÀpp orsakade av mÀnsklig verksamhet (antropogena) och de som kommer frÄn naturliga processer.

– Vi har utvecklat ett modellsystem som kan anvĂ€ndas för att uppskatta de antropogena utslĂ€ppen. Systemet Ă€r vĂ€ldigt omfattande och tar hĂ€nsyn till alla de kĂ€nda inneboende osĂ€kerheterna som finns vid satellitmĂ€tningar, sĂ€ger Marko Scholze.

LÀs hela studien hÀr.

Bild: ESA


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.