Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸ›°ïž Satellit övervakar luftföroreningar, nĂ€stan i realtid

đŸ›°ïž Satellit övervakar luftföroreningar, nĂ€stan i realtid

LÀs hur ett banbrytande satellitnÀtverk kommer att revolutionera övervakningen av luftföroreningar över norra halvklotet, genom att erbjuda nÀra realtidsdata för att förbÀttra folkhÀlsolarm och stÀrka kopplingarna mellan föroreningar och hÀlsa.

Warp Editorial Staff
Warp Editorial Staff

Dela artikeln

En tydligare bild av föroreningar

Den östra sidan av Colorados Klippiga berg innehÄller en komplex blandning av luftföroreningar, vilket gör det utmanande för forskare att hitta kÀllorna och förstÄ deras beteende, enligt Science.

Satelliten Tropospheric Emissions Monitoring of Pollution (TEMPO), som Àr planerat att skjutas upp den 7 april, kommer att ge en mycket tydligare bild av föroreningarnas dynamik.

Banbrytande nÀtverk för att spÄra föroreningar över norra halvklotet

TEMPO Àr ett av tre geostationÀra satelliter som bildar det första nÀtverket för att övervaka luftföroreningar över stora delar av norra halvklotet.

Detta nÀtverk kommer att varje timme ge en uppdatering om lÀget, vilket lÄter forskare bÀttre förstÄ mönster och kÀllor för luftföroreningar.

Avancerade sensorer detekterar atmosfÀriska molekyler

TEMPOs sensorer kan detektera smÄ skillnader i ljus som reflekteras nÀr solljus trÀffar molekyler i atmosfÀren och spÄra ozon, kvÀvedioxid, svaveldioxid, brom och organiska molekyler som formaldehyd samt aerosoler.

De fina rutnÀtsmÀtningarna kommer att hjÀlpa forskare att spÄra föroreningar till kÀllor som skorstenar, avgasrör och vulkaner.

FörbÀttring av luftkvalitetsprognoser och folkhÀlsolarm

I omrÄden med dÄlig luftkvalitet kan TEMPO hjÀlpa till att förbÀttra prognoser som anvÀnds för folkhÀlsolarm.

Till exempel har Denver-omrÄdet problem med marknÀra ozon, vilket Àr kopplat till ökade astma- och andra luftvÀgssjukdomar. TEMPO kommer att fylla i luckor och förbÀttra modeller för föroreningskÀllor.

Koppling mellan luftföroreningar och hÀlsa

TEMPOs observationer kan ocksÄ hjÀlpa forskare att etablera starkare kopplingar mellan luftföroreningar och hÀlsa.

Miljöepidemiologen Allan Just förklarar att nuvarande forskning Àr beroende av begrÀnsade övervakningsstationer och enskilda satellitbilder för att uppskatta exponeringen för luftföroreningar, vilket inte Àr tillrÀckligt för att spÄra förÀndringar pÄ marknivÄ.

Utökning av nÀtverket för övervakning av luftföroreningar

TEMPO kommer att ansluta sig till Sydkoreas geostationÀra miljöövervakningsspektrometer (GEMS), som sköts upp 2020, och Europeiska rymdorganisationens Sentinel-4, som planeras att skjutas upp 2024.

NÀr det Àr igÄng kommer nÀtverket av geostationÀra instrument att revolutionera observationerna av luftkvalitet, och ge forskare nÀstan realtidsdata för att hantera luftföroreningar och deras inverkan pÄ folkhÀlsan.

Denna utveckling kommer att innebÀra stora framsteg i arbetet med att minska luftföroreningarnas negativa effekter pÄ mÀnniskors hÀlsa och miljö.

Ökad förstĂ„else för luftföroreningar och deras kĂ€llor kommer att underlĂ€tta utvecklingen av effektiva Ă„tgĂ€rder för att minska utslĂ€pp och förbĂ€ttra luftkvaliteten i vĂ€rldens stĂ€der och regioner.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.