Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸ§Œ SĂ„pbubblor pollinerar vĂ€xter och ger oss mer frukt

đŸ§Œ SĂ„pbubblor pollinerar vĂ€xter och ger oss mer frukt

SmÄ sÄpbubblor kan pollinera vÀxter, vilket kan sÀkra befruktning och dÀrmed matproduktion, i dessa tider dÄ pollinerande insekter inte Àr lika mÄnga som förr.

Per Pettersson
Per Pettersson

Dela artikeln

Insekter som pollinerar vÀxter har blivit allt fÀrre pÄ mÄnga stÀllen i vÀrlden. Rubrikerna om hur bin blir fÀrre och fÀrre, och effekten det har pÄ vÀxters möjlighet att föröka sig och i förlÀngningen pÄ vÄr matproduktion har varit mÄnga.

Det finns flera initiativ för att vÀnda den trenden och engagemanget för vÄra pollinerande insekter har ökat. Samtidigt finns risken att vi inte vÀnder trenden snabbt nog och dÄ Àr det tur att det finns fler uppfinningsrika mÀnniskor som kommer med idéer för att hjÀlpa vÄra surrande vÀnner.

Japanska forskare har nu lyckats med en metod att pollinera vÀxter med hjÀlp av smÄ sÄpbubblor och testar nu att distribuera dem med drönare (de konstgjorda med propellrar alltsÄ, inte drönarna som Äterfinns i bisamhÀllen).

Receptet för sÄbubblorna skiljer sig en hel del frÄn dem som vi blÄser i parken en vacker sommardag. Processen för att utveckla receptet har tagit tid och det har varit en balansakt mellan att fÄ bubblorna att hÄlla och att inte störa möjligheten för dem att bÀra med sig pollen. Det visar sig att det perfekta receptet innehÄller en koncentration av 0,4 procent lauramidopropylbetain, en vanlig ingrediens i schampo för smÄ barn.

Receptet innehÄller Àven flera Àmnen som ska hjÀlpa pollen att gro, samt en polymer som stÀrker bubblorna sÄ att de hÄller lÀngre. Resultatet Àr bubblor som kan bÀra med sig ungefÀr 2 000 pollenkorn per bubbla. Receptet har ocksÄ fördelen att vara helt giftfritt. "Du kan faktiskt dricka det", sÀger en av upphovsmakarna, dr. Eijiro Miyako vid Japans Advanced Institute of Science and Technology, till New York Times.

Bubblorna Àr bara ett sÀtt att lösa situationen tillfÀlligt, medan vÀrlden hittar fler sÀtt att rÀdda vÄra pollinerande insektsvÀnner. Bubblorna saknar ocksÄ möjligheten att samla in pollen frÄn vÀxterna, utan mÄste förberedas med pollen innan de slÀpps ut över de fÀlt som ska pollineras. Tills vidare Àr dock tekniken ett sÀtt att hÄlla igÄng viktiga vÀxtodlingar och sÀkra vÄr tillgÄng till mat i vÀntan pÄ att insektspopulationerna ÄterhÀmtar sig.

Foto: Ejiro Miyako


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.