Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
✈ Rolls Royce bygger flygmotor som går på vätgas

✈ Rolls Royce bygger flygmotor som går på vätgas

Grönare flygmotorer ska få ner flygets utsläpp.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Flyget står idag för 2,5 procent av världens koldioxidutsläpp, men i takt med att allt fler väljer elbilar kommer flygets andel av utsläppen att öka.

För att få ner flygets utsläpp har Rolls Royce i samarbete med flygbolaget Easy Jet konstruerat en ny flygmotor för passagerarflyg som går helt på vätgas, rapporterar Fortune.

Än har motorn inte testats under en flygning, men målet är att testa en i verklig drift. Om det går bra kommer vätgasdrivna flygmotorer att bli en viktig milstolpe för flygindustrins mål att vara utsläppsneutrala 2050.

”Vi tänjer på gränserna för att se möjligheterna att eliminera koldioxidutsläppen med hjälp av vätgas, vilket kan hjälpa till att omforma flygets framtid”, säger Grazia Vittadini, CTO på Rolls Royce.

Nu är inte Rolls Royce ensamma om att försöka utveckla ”grönare” flygmotorer. Airbus och Boeing har också testat metoder som ska minska utsläppen. Det finns fortfarande mycket att göra innan vi kan se kommersiella flygningar med plan som använder vätgasmotorer. Men att alla de stora aktörerna nu satsar på området ger hopp om att vi i framtiden ska kunna flyga miljövänligt.


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.