Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🐠 Robotfisk samlar in mikroplast

🐠 Robotfisk samlar in mikroplast

Forskare frÄn Sichuan University har designat och utvecklat en robotfisk som samlar mikroplast nÀr den simmar i vattnet. Med mikroplasterna kan den reparera skador som den fÄr under arbetet.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

Mikroplast Àr ett enormt miljöproblem och pÄverkar alla ekosystem. Att samla upp mikroplaster som redan finns i ekosystemen Àr knepigt men mÄnga nytÀnkande metoder har fötts. Nu har ett team av forskare frÄn Sichuan University designat och programmerat en robotfisk som samlar upp mikroplast frÄn vattnet medan den simmar.

Denna robot Àr sjÀlvgÄende och den söker efter och plockar upp fritt flytande mikroplast i vattnet. Med mikroplasten som den fÄngar in sÄ kan den lilla roboten reparera sig sjÀlv nÀr den fÄr skador under arbetet.

– Det Ă€r av stor betydelse att utveckla en robot för att noggrant samla in och ta prov pĂ„ skadliga mikroplastföroreningar frĂ„n vattenmiljön. SĂ„vitt vi vet Ă€r detta det första exemplet pĂ„ sĂ„dana robotar, sĂ€ger Yuyan Wang, forskare vid Polymer Research Institute vid Sichuan University och en av huvudförfattarna till studien, till The Guardian.
Bild: Adapted from Nano Letters 2022 via The Guardian

Tack vare lasersystemet i sin svans kan den 13 mm lĂ„nga roboten simma runt med enhastighet pĂ„ 30 mm per sekund, vilket Ă€r samma hastighet som vissa plankton. The Guardian skriver att ”forskarna skapade roboten av material inspirerade av element som trivs i havet, bland annat pĂ€rlemor, som Ă€r det inre skiktet pĂ„ musselskal. Teamet skapade ett material som liknar pĂ€rlemor genom att skikta molekyler enligt pĂ€rlemors specifika kemiska gradient."

Upp till 89 % av mikroplasten som roboten fÄngar kan den anvÀnda för att reparera sig sjÀlv. Detta hjÀlper dess effektivitet. En av de viktigaste egenskaperna Àr att fisken analyserar olika typer av plast som samlas in och genom att göra detta kan forskare fÄ mer information i kampen mot mikroplastföroreningar.

Vill du lĂ€sa hela studien kan du göra det hĂ€r: ACS Publications — Robust, Healable, Self-Locomotive Integrated Robots Enabled by Noncovalent Assembled Gradient Nanostructure | Nano Letters (acs.org)


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.