Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🐠 Robotfisk samlar in mikroplast

🐠 Robotfisk samlar in mikroplast

Forskare från Sichuan University har designat och utvecklat en robotfisk som samlar mikroplast när den simmar i vattnet. Med mikroplasterna kan den reparera skador som den får under arbetet.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

Mikroplast är ett enormt miljöproblem och påverkar alla ekosystem. Att samla upp mikroplaster som redan finns i ekosystemen är knepigt men många nytänkande metoder har fötts. Nu har ett team av forskare från Sichuan University designat och programmerat en robotfisk som samlar upp mikroplast från vattnet medan den simmar.

Denna robot är självgående och den söker efter och plockar upp fritt flytande mikroplast i vattnet. Med mikroplasten som den fångar in så kan den lilla roboten reparera sig själv när den får skador under arbetet.

– Det är av stor betydelse att utveckla en robot för att noggrant samla in och ta prov på skadliga mikroplastföroreningar från vattenmiljön. Såvitt vi vet är detta det första exemplet på sådana robotar, säger Yuyan Wang, forskare vid Polymer Research Institute vid Sichuan University och en av huvudförfattarna till studien, till The Guardian.
Bild: Adapted from Nano Letters 2022 via The Guardian

Tack vare lasersystemet i sin svans kan den 13 mm långa roboten simma runt med enhastighet på 30 mm per sekund, vilket är samma hastighet som vissa plankton. The Guardian skriver att ”forskarna skapade roboten av material inspirerade av element som trivs i havet, bland annat pärlemor, som är det inre skiktet på musselskal. Teamet skapade ett material som liknar pärlemor genom att skikta molekyler enligt pärlemors specifika kemiska gradient."

Upp till 89 % av mikroplasten som roboten fångar kan den använda för att reparera sig själv. Detta hjälper dess effektivitet. En av de viktigaste egenskaperna är att fisken analyserar olika typer av plast som samlas in och genom att göra detta kan forskare få mer information i kampen mot mikroplastföroreningar.

Vill du läsa hela studien kan du göra det här: ACS Publications Robust, Healable, Self-Locomotive Integrated Robots Enabled by Noncovalent Assembled Gradient Nanostructure | Nano Letters (acs.org)


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.