Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🤖 Robot samlar in sällsynta mineraler från havsbotten

🤖 Robot samlar in sällsynta mineraler från havsbotten

Ett företag har bevisat att hållbar brytning av mineraler på havsbotten är möjlig - med hjälp av världens första svävande undervattensrobot.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

Behovet av viktiga mineraler till batterier växer, men många av dessa mineraler finns i stenar på havsbotten. Nu har ett företag som heter Impossible Metals utformat en metod som gör det möjligt att få tag på dessa mineraler på ett hållbart sätt. De tar hjälp av en svävande robot.

Vår havsbotten är täckta av polymetalliska noduler, som i princip är stenar fyllda med olika metaller. Impossible Metals har nyligen bevisat att det är möjligt att skörda dessa stenar utan att muddra havsbotten med stora destruktiva plogar. Företaget använder istället precision och smart inlärning. Metoden är världens första undervattensbaserade selektiva gruvrobot, som har fått namnet Eureka 1.

Dessa noduler är fulla av litium, nickel och kobolt. Enligt Good News Network skulle de kunna ge batteritillverkning en mer hållbar källa till metaller. En källa som inte involverar gruvdrift och undviker de geopolitiska svårigheter som är förknippade med att få tag på dessa mineraler i konfliktzoner eller instabila stater.

"Våra skördemaskiner rör inte havsbotten", säger Renee Grogan, Chief Sustainability Officer och medgrundare av Impossible Metals, till GNN. "Vad vi designar är en flotta av undervattensrobotar. Och de är inte bundna till fartyget. De kommer inte i kontakt med havsbotten. De svävar ovanför den."

När roboten svävar över havsbotten så plockar en AI-driven dator upp nodulerna med hjälp av en mängd krabbliknande griparmar på undersidan och matar dem genom en slang in i en uppsamlingskammare. Under november i år (2022) dök Eureka 1 till ett djup av 7,5 meter och såg tydligt skillnad mellan noduler och vanliga stenar. Roboten använde också en speciell "flytkraftskompensationsmotor" för att få upp de värdefulla nodulerna till ytan.

"Denna milstolpe på grunt vatten visar utvecklingen av våra principer för att undvika allvarliga skador på havsbotten genom att ersätta muddringsteknik med ett alternativ som förhindrar förlust av biologisk mångfald och stora sedimentplymer", berättar Oliver Gunasekara, VD och medgrundare av Impossible Metals,  till GNN.

Impossible Metals tror att Eureka 1 kan vara i storskalig produktion år 2026.

Se robotten "in action":


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.