Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸ€– Robot samlar in sĂ€llsynta mineraler frĂ„n havsbotten

đŸ€– Robot samlar in sĂ€llsynta mineraler frĂ„n havsbotten

Ett företag har bevisat att hÄllbar brytning av mineraler pÄ havsbotten Àr möjlig - med hjÀlp av vÀrldens första svÀvande undervattensrobot.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

Behovet av viktiga mineraler till batterier vÀxer, men mÄnga av dessa mineraler finns i stenar pÄ havsbotten. Nu har ett företag som heter Impossible Metals utformat en metod som gör det möjligt att fÄ tag pÄ dessa mineraler pÄ ett hÄllbart sÀtt. De tar hjÀlp av en svÀvande robot.

VÄr havsbotten Àr tÀckta av polymetalliska noduler, som i princip Àr stenar fyllda med olika metaller. Impossible Metals har nyligen bevisat att det Àr möjligt att skörda dessa stenar utan att muddra havsbotten med stora destruktiva plogar. Företaget anvÀnder istÀllet precision och smart inlÀrning. Metoden Àr vÀrldens första undervattensbaserade selektiva gruvrobot, som har fÄtt namnet Eureka 1.

Dessa noduler Àr fulla av litium, nickel och kobolt. Enligt Good News Network skulle de kunna ge batteritillverkning en mer hÄllbar kÀlla till metaller. En kÀlla som inte involverar gruvdrift och undviker de geopolitiska svÄrigheter som Àr förknippade med att fÄ tag pÄ dessa mineraler i konfliktzoner eller instabila stater.

"VÄra skördemaskiner rör inte havsbotten", sÀger Renee Grogan, Chief Sustainability Officer och medgrundare av Impossible Metals, till GNN. "Vad vi designar Àr en flotta av undervattensrobotar. Och de Àr inte bundna till fartyget. De kommer inte i kontakt med havsbotten. De svÀvar ovanför den."

NÀr roboten svÀvar över havsbotten sÄ plockar en AI-driven dator upp nodulerna med hjÀlp av en mÀngd krabbliknande griparmar pÄ undersidan och matar dem genom en slang in i en uppsamlingskammare. Under november i Är (2022) dök Eureka 1 till ett djup av 7,5 meter och sÄg tydligt skillnad mellan noduler och vanliga stenar. Roboten anvÀnde ocksÄ en speciell "flytkraftskompensationsmotor" för att fÄ upp de vÀrdefulla nodulerna till ytan.

"Denna milstolpe pÄ grunt vatten visar utvecklingen av vÄra principer för att undvika allvarliga skador pÄ havsbotten genom att ersÀtta muddringsteknik med ett alternativ som förhindrar förlust av biologisk mÄngfald och stora sedimentplymer", berÀttar Oliver Gunasekara, VD och medgrundare av Impossible Metals,  till GNN.

Impossible Metals tror att Eureka 1 kan vara i storskalig produktion Ă„r 2026.

Se robotten "in action":


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.