Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🌊 Restaurering av sjögräsbäddar återställer ekosystem

🌊 Restaurering av sjögräsbäddar återställer ekosystem

Virginias kustvatten är än en gång fullt av liv och har ett hälsosamt ekosystem tack vare världens största projekt för restaurering av sjögräsbäddar.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

Karen McGlathery är professor i miljövetenskap vid University of Virginia. När hon brukade simma i vikarna längs Virginia Eastern Shore så blev vattnet snabbt brunt och grumligt på grund av sediment som virvlade upp från havsbotten. Idag, 25 år senare, är vattnet klart.

Efter nästan 20 års restaurering är sedimentet åter bundet vid havsbotten av frodiga gröna sjögräsängar och det vimlar av liv under vattenytan. McGlathery säger till Reasons To Be Cheerful:

– Det är som en vacker undervattensprärie. Det är helt underbart.

Hon ingår i ett team som arbetar med världens största, och ett av de mest framgångsrika, restaureringsprojekten för sjögräsbäddar. Enligt en forskningsrapport från 2020, publicerad i Science Advances, är det två decennier långa restaureringsprojektet en "plan för att återställa och upprätthålla friska ekosystem". Som anges i forskningsrapporten är projektet också ett bevis på att marina livsmiljöer kan återhämta sig på ett sätt som är självbärande.

Hela restaureringsprojektet började med Robert Orth som var marinbiolog vid Virginia Institute of Marine Sciences (VIMS) tills han gick i pension i år. Han började plantera sjögräsfrön redan 2001 i ett försök att se om det var möjligt att återuppbygga ekosystemet. De frön han planterade överlevde och växte till plantor som senare producerade sina egna frön.

– Naturen tog över, säger Orth. Medan vi fortsätter att så frön i områden som inte har ålgräs (bandtång) så har naturen spridit ålgräs naturligt.

Projektgruppen har tillsammans med volontärer sått nästan 75 miljoner frön under de senaste två decennierna. Ungefär 3 600 hektar kustområden är nu täckta av sjögräs som i sin tur har förbättrat vattenkvaliteten, ökad marin biologisk mångfald och bidragit till att minska klimatförändringarna genom att fånga och lagra koldioxid.

Sjögräs är ett av de mest hotade ekosystemen på grund av bland annat dagvattenavrinning och stigande havstemperaturer. Restaureringsprojekt som detta är till hjälp på mer än ett sätt.


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.