Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🌊 Restaurering av sjögrĂ€sbĂ€ddar Ă„terstĂ€ller ekosystem

🌊 Restaurering av sjögrĂ€sbĂ€ddar Ă„terstĂ€ller ekosystem

Virginias kustvatten Àr Àn en gÄng fullt av liv och har ett hÀlsosamt ekosystem tack vare vÀrldens största projekt för restaurering av sjögrÀsbÀddar.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

Karen McGlathery Àr professor i miljövetenskap vid University of Virginia. NÀr hon brukade simma i vikarna lÀngs Virginia Eastern Shore sÄ blev vattnet snabbt brunt och grumligt pÄ grund av sediment som virvlade upp frÄn havsbotten. Idag, 25 Är senare, Àr vattnet klart.

Efter nÀstan 20 Ärs restaurering Àr sedimentet Äter bundet vid havsbotten av frodiga gröna sjögrÀsÀngar och det vimlar av liv under vattenytan. McGlathery sÀger till Reasons To Be Cheerful:

– Det Ă€r som en vacker undervattensprĂ€rie. Det Ă€r helt underbart.

Hon ingÄr i ett team som arbetar med vÀrldens största, och ett av de mest framgÄngsrika, restaureringsprojekten för sjögrÀsbÀddar. Enligt en forskningsrapport frÄn 2020, publicerad i Science Advances, Àr det tvÄ decennier lÄnga restaureringsprojektet en "plan för att ÄterstÀlla och upprÀtthÄlla friska ekosystem". Som anges i forskningsrapporten Àr projektet ocksÄ ett bevis pÄ att marina livsmiljöer kan ÄterhÀmta sig pÄ ett sÀtt som Àr sjÀlvbÀrande.

Hela restaureringsprojektet började med Robert Orth som var marinbiolog vid Virginia Institute of Marine Sciences (VIMS) tills han gick i pension i Är. Han började plantera sjögrÀsfrön redan 2001 i ett försök att se om det var möjligt att Äteruppbygga ekosystemet. De frön han planterade överlevde och vÀxte till plantor som senare producerade sina egna frön.

– Naturen tog över, sĂ€ger Orth. Medan vi fortsĂ€tter att sĂ„ frön i omrĂ„den som inte har Ă„lgrĂ€s (bandtĂ„ng) sĂ„ har naturen spridit Ă„lgrĂ€s naturligt.

Projektgruppen har tillsammans med volontÀrer sÄtt nÀstan 75 miljoner frön under de senaste tvÄ decennierna. UngefÀr 3 600 hektar kustomrÄden Àr nu tÀckta av sjögrÀs som i sin tur har förbÀttrat vattenkvaliteten, ökad marin biologisk mÄngfald och bidragit till att minska klimatförÀndringarna genom att fÄnga och lagra koldioxid.

SjögrÀs Àr ett av de mest hotade ekosystemen pÄ grund av bland annat dagvattenavrinning och stigande havstemperaturer. Restaureringsprojekt som detta Àr till hjÀlp pÄ mer Àn ett sÀtt.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.