Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🌎 Ramez Naam: Vi böjer kurvan för framtida uppvĂ€rmning frĂ„n apokalyptisk till mycket överlevnadsbar

🌎 Ramez Naam: Vi böjer kurvan för framtida uppvĂ€rmning frĂ„n apokalyptisk till mycket överlevnadsbar

Ramez Naam: Tecken visar pÄ att vi har böjt kurvan för framtida uppvÀrmning frÄn apokalyptisk (4-6 grader) till mycket överlevnadsbar (~2 grader). Det hÀr Àr fantastiska nyheter.

Ramez Naam
Ramez Naam

Dela artikeln

Det finns en oerhört viktig och förhoppningsfull klimatartikel ute i tidningen Nature. Den pÄvisar att om alla vÀrldens lÀnder uppfyllde sina klimatÄtaganden, skulle vÀrlden med största sannolikhet begrÀnsa klimatförÀndringarna till strax under 2 grader celsius.

Detta Àr den senaste av mer Àn ett dussin studier under de senaste tre Ären som har visat att vi avsevÀrt har böjt kurvan för framtida uppvÀrmning nedÄt. HÀr Àr en sammanfattning av dessa studier.

Klimathopp – och högre ambitioner

För sammanhangets skull, nÀr jag började att arbeta med klimatet runt 2010, var förvÀntningarna att vi skulle se 4-6 grader Celsius uppvÀrmning Är 2100. Det skulle vara en verklig apokalyptisk uppvÀrmning, med en stor chans att pÄbörja stora rundgÄngar och dramatiska störningar för civilisationen.

Vi ser nu en siktlinje för att hÄlla oss under 2 grader C. Nu har Àven vÄra ambitioner lyfts. Vi skulle vilja hÄlla oss under 1,5 graders uppvÀrmning. Och vi mÄste vara tydliga. Vi kommer inte att hÄlla oss under 1,5 grader C genom avkolning. Det Àr inte lÀngre rimligt.

Även om vi skulle hĂ„lla oss under 1,5 grader Celsius (vilket vi inte kommer att göra) skulle vi ha stora utmaningar med ökat extremvĂ€der, brĂ€nder och potentiell förlust av nĂ€stan alla korallrev.

SÄ denna nya artikel, och denna vÄg av modelleringsstudier, Àr extremt goda nyheter. Civilisationen kommer inte att kollapsa vid 2 grader C. Det finns all anledning att tro att medianvÀrdet för mÀnskligt vÀlbefinnande kommer att vara mycket högre Är 2100, vid denna uppvÀrmningsnivÄ, Àn det Àr idag.

Fyra saker vi behöver göra

Trots det finns det mycket mer att göra.

För det första mÄste vi faktiskt uppnÄ den avkolning som matchar nationella löften, vilket betyder nettonoll i den rika vÀrlden till ~2050, och i Kina och Indien till 2060 och 2070. Det kommer att krÀva teknik, politik och ekonomisk innovation.

För det andra borde vi hitta sÀtt att ytterligare accelerera denna tidslinje för avkolning. Var tiondels grad Àr av betydelse. Att böja kurvan ytterligare till 1,8 eller 1,7 grader spelar roll. Ju tidigare vi kommer till nettonoll desto bÀttre.

För det tredje mÄste vi utveckla verktyg för att ingripa i ömtÄliga ekosystem för att göra dem mer motstÄndskraftiga mot klimateffekter. Om du bryr dig om t.ex. korallrev Àr detta inte lÀngre valfritt. De behöver vÄr hjÀlp för att överleva och frodas, Àven vid 1,5-2 grader Celsius.

För det fjĂ€rde mĂ„ste vi utveckla verktyg för att skydda oss mot efterföljande risker. Även om dessa nya studier visar att uppvĂ€rmningen förmodligen kommer att hĂ„lla sig under 2 C, finns det felstaplar, och det finns fortfarande risker för rundgĂ„ngar som orsakar snabbare uppvĂ€rmning Ă€n förvĂ€ntat. Vi behöver verktyg för att ta bort den risken.

Argumentet för sol-geoteknik

Vilken typ av verktyg? Vi behöver verktyg för att kunna ingripa vid snabba metanutslÀpp, eller snabb havsisförlust i Arktis eller snabb glaciÀrsmÀltning. Men viktigast av allt sÄ behöver vi genomföra forskning för att utveckla sol-geoteknik.

Som jag skrev ovan har vi missat 1,5 grader enbart genom avkolning. Och Ă€ven om 2 C Ă€r mycket överlevnadsbar kommer det med rejĂ€la förluster. Om vi ​​vill hĂ„lla oss under 1,5 C Ă€r den enda rimliga vĂ€gen vid denna tidpunkt geoteknik för hantering av solstrĂ„lning.

Sol-geoteknik kan hÄlla temperaturen nere nÄgra tiondels grader, till en kostnad av bara miljarder per Är, vilket ger oss tid för avkolning utan att förlora ömtÄliga ekosystem. Alla andra lösningar kostar biljoner, inte miljarder.

Jag föresprÄkar inte att man anvÀnder sol-geoteknik idag. Vi vet helt enkelt inte tillrÀckligt. Jag föresprÄkar att finansiera den forskning som behövs för att till fullo förstÄ dess effekter och biverkningar. Idag spenderar vi kanske 10 miljoner dollar om Äret pÄ det. Vi borde öka denna FoU-budget till cirka 1 miljard dollar per Är.

Fantastiska nyheter

Medan jag har anvÀnt de senaste styckena för kontroversiella Äsikter vill jag Äterkomma till de mycket goda nyheterna. Tecken visar pÄ att vi har böjt kurvan för framtida uppvÀrmning frÄn apokalyptisk (4-6 grader) till mycket överlevnadsbar (~2 grader). Det hÀr Àr fantastiska nyheter.

Hela artikeln frÄn Nature med denna nyaste modellstudie (som visar ~1,9 graders uppvÀrmning om alla nationer uppfyller sina löften) finns hÀr:

Realization of Paris Agreement pledges may limit warming just below 2 °C - Nature
If all new and updated national climate change mitigation pledges stemming from the Paris Agreement are implemented in full and on time, then 21st-century warming could be limited to just below 2 degrees Celsius.

En anvÀndbar förklarande trÄd om denna senaste studie och de senaste tre Ärens studier som visar att vi har böjt kurvan finns hÀr.

Ramez Naam

Ramez Naam investerar i startups som hjÀlper till att hantera klimatförÀndringar och frÀmja ren energi. Han har förutspÄtt den exponentiella kostnadsminskningen för ren energi i mer Àn ett decennium. LÀs mer om honom pÄ rameznaam.com.

Denna text publicerades ursprungligen som en Twitter-trÄd.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.