Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
♻️ Detta alternativ till plast bryts ner till socker

♻️ Detta alternativ till plast bryts ner till socker

Ett nytt växtbaserat alternativ till plast har designats av forskare från Swiss Federal Institute of Technology Lausanne. Det speciella med denna nya produkt är att den bryts ner till socker.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

Att ersätta plast med ett miljövänligt alternativ är mycket viktigt. Nu har forskare från Swiss Federal Institute of Technology Lausanne utvecklat ett växtbaserat alternativ för plast – ett som bryts ner till socker.

– Plasten har mycket spännande egenskaper, särskilt för användningsområden som livsmedelsförpackningar, säger forskningsledare professor Jeremy Luterbacher vid EPFL:s School of Basic Sciences i ett pressmeddelande.

Plast är ett så användbart material tack vare dess hållbarhet. Hållbarheten är också en av anledningarna till att plast är en sådan miljöfara. Teamet av forskare tycker att de nu har hittat ett mycket intressant alternativ. Deras nya material är tillverkat av icke-ätbart växtmaterial och det påminner om polyetylentereftalat (PET).

– I princip “kokar” vi bara ved eller annat icke-ätbart växtmaterial, såsom jordbruksavfall, tillsammans med billiga kemikalier för att producera plastersättningen i ett steg, säger Luterbacher i pressmeddelandet.

Forskarnas metod tillsätter enkla kemikalier till lignin (som är en naturlig polymer som även finns i biobränsle). Genom att göra detta omvandlas ligninet till en bas för biobaserad plast eller bränsle, skriver EcoWatch. Interesting Engineering förklarar att forskarteamet först använde formaldehyd, men sedan började de använda en annan organisk förening.

– Genom att använda denna enkla teknik kan vi omvandla upp till 25% av massan av till jordbruksavfall, eller 95% av renat socker, till plast, säger studiens huvudförfattare Lorenz Manker i pressmeddelandet.

Teamet fann att det var möjligt att omvandla materialet till sockerarter när det inte längre behövs som ersättning för plast. Hittills har teamet använt materialet för att göra filmer för förpackningar, textilfibrer och filament för 3D-printing.

Bild: Alain Herzog (EPFL) via EcoWatch


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.