Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
♻️ Oljejätte ställer om - bygger nu världens största raffinaderi för förnybart

♻️ Oljejätte ställer om - bygger nu världens största raffinaderi för förnybart

Den amerikanska oljejätten Phillips 66 bygger om oljeraffinaderi för tillverkning av förnyelsebara bränslen. Anläggningen förväntas bli den största i världen.

Magnus Aschan
Magnus Aschan

Dela artikeln

Oljebolaget Phillips 66 skriver i ett pressmeddelande att de planerar att bygga om sin anläggning i Rodeo, Kalifornien, för att producera förnybara bränslen.

Raffinaderiet kommer inte längre att tillverka produkter baserat på råolja, istället kommer bränslen att tillverkas av använd matlagningsolja, fetter, smörjmedel och olja från sojabönor.

Anläggningen kommer att producera 680 miljoner gallons, vilket motsvarar drygt 2,5 miljarder liter, förnybar diesel, bensin och jetbränsle varje år.

Tillsammans med tillverkningen från ytterligare en anläggning inom området kommer raffinaderiet producera över 800 miljoner gallons, eller tre miljarder liter, förnybara bränslen varje år. Det gör raffinaderiet till det största i sitt slag i världen, menar Phillips 66.

Till skillnad från oljepriset, vilket fallit, ser priserna på gröna bränslen ut att ligga stabilt. Det är till stor del detta som ligger bakom Phillips 66 beslut att bygga om anläggningen.

– Med Rodeo Renewed tar Phillips 66 ett avgörande steg för att möta efterfrågan på förnybara bränslen och hjälpa Kalifornien att klara av sina koldioxidmål. Vi tror att världen kommer att kräva en mix av bränslen för att möta efterfrågan på billig energi, och de förnybara bränslena från Rodeo Renewed kommer att utgöra en viktig del i den mixen, säger bolagets vd Greg Garland i pressmeddelandet.

Rodeo Renewed är namnet på den nya anläggningen där bränsleproduktionen ska inledas 2024. Då kommer anläggningen att halvera sina koldioxidutsläpp och sänkt utsläppen av svaveldioxid med 75 procent.


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.