Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸŒČ Odlat trĂ€ kan bli ett hĂ„llbart alternativ till plast

đŸŒČ Odlat trĂ€ kan bli ett hĂ„llbart alternativ till plast

Forskare försöker nu anvÀnda vÀxtceller för att odla trÀvÀvnad i laboratorier, vilket skulle kunna ge oss möjlighet att odla fÀrdiga bord, stolar och plankor direkt i fabriken.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Det finns idag en lÄng rad företag som anvÀnder stamceller för att odla fram nötkött, kyckling, rÀkor med mera och nu kan tiden ocksÄ vara mogen för trÀ. Forskare frÄn MIT har nÀmligen börjat arbeta med en metod för att odla fram fÀrdigt trÀ i ett laboratorium.

De har redan lyckats odla trÀdliknande vÀvnad genom att ta celler frÄn zinniablad. Nu Àr zinnia en blomma, men det visar ÀndÄ att vÀxtceller kan odlas utan att de behöver jord eller solljus. Dessutom behöver vi inte vÀnta i decennier pÄ att trÀdet ska vÀxa upp. Odlat trÀ kan vara produktionsfÀrdigt pÄ veckor eller dagar.

Forskarna ska nu gÄ vidare och försöka fÄ fram trÀdvÀvnad med samma process. Till att börja med skulle det kunna leda till mindre svinn av rÄmaterial vid tillverkning av exempelvis möbler.

– TrĂ€d vĂ€xer som höga cylindriska stolpar, men det Ă€r sĂ€llan vi behöver höga cylindriska stolpar i produktionen. Det innebĂ€r att vi sĂ„gar och hyvlar bort en massa material som tagit 20 Ă„r att fĂ„ fram och som nu bara blir en restprodukt, sĂ€ger Ashley Beckwith, huvudförfattare till studien.

Odlat trÀ Ä andra sidan kan fÄs att vÀxa i olika former. Vill du ha ett bord kan trÀet odlas i rektangulÀra former, lika stora som bordsskivan och benen som ska produceras. I förlÀngningen skulle det kunna gÄ att odla fram kompletta bord och stolar med ben och allt i ett enda svep.

Nu Àr det inte bara möbler som ska gÄ att odla fram med den hÀr metoden utan den ska Àven fungera för byggmaterial och allt annat som gÄr att göra i trÀ. Med en snabb produktion av skrÀddarsydda former skulle dÄ trÀ kunna bli ett hÄllbart och kostnadseffektivt alternativ till plast i mÄnga fall.

Arbetet Àr fortfarande i sin linda, men forskarna arbetar för fullt med att förfina processen. Förhoppningsvis ska det inte ta sÄ lÄng tid innan vi kan se de första fÀrdiga produkterna. Enligt forskarna Àr det enklare att odla vÀxtceller Àn djurceller sÄ arbetet med att hitta en kommersiellt gÄngbar process borde gÄ snabbare.

LÀs hela studien hÀr.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.