Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸŒ± NĂ€r all teknik blir grön teknik

đŸŒ± NĂ€r all teknik blir grön teknik

NĂ€r du lĂ€ser ”grön teknik” tĂ€nker du sĂ€kert pĂ„ vind-, sol- och vattenkraft, elbilar och lĂ„genergilampor. Men den Ă€r betydligt mer omfattande Ă€n sĂ„. I princip all teknik som vi utvecklar idag Ă€r grön eftersom den hjĂ€lper oss att diagnosticera, effektivisera, tjĂ€nstefiera och dematerialisera resurser.

Magnus Aschan
Magnus Aschan

Dela artikeln

Det hÀr en premium-artikel som Àr öppnad för dig av vÄra Premium Supporters. De stödjer vÄrt arbete med att sprida faktabaserad optimism. Vill du ocksÄ stödja oss kan du lÀsa mer hÀr.

Den accelererande teknikutvecklingen gör att vi kan skapa mer av mindre. SÄ trots att jorden har begrÀnsade resurser, planetÀra grÀnser som vi mÄste hÄlla oss inom, Àr det inte frÄga om nÄgot nollsummespel. Den nya teknik vi bakar handlar inte om att tillsÀtta fler ingredienser utan om att skapa bÀttre recept.

Det hÀr innebÀr att den omstÀllning vi behöver göra, och redan Àr inne i, för att hÄlla oss inom de planetÀra grÀnserna inte betyder att vi mÄste finna oss i sÀmre livskvalitet, mindre frihet och rörlighet. TvÀrtom. Teknikutvecklingen gör det möjligt att skapa en bÀttre vÀrld dÀr du tillsammans med fler Àn nÄgonsin pÄ jorden fÄr ökad livskvalitet, större frihet och rörlighet.

Diagnostisering – vi mĂ€ter och analyserar bĂ€ttre Ă€n nĂ„gonsin

Tekniken hjÀlper oss att stÀlla vÀsentligt bÀttre diagnoser inom en mÀngd omrÄden. Sensorer och artificiell intelligens, AI, Àr kraftfulla verktyg för att samla in och bearbeta data frÄn enormt komplexa system: allt frÄn mÀnniskans kropp till jordens klimat.

Efter att forskarvÀrlden i mÄnga Är varnat för konsekvenserna av utslÀpp av vÀxthusgaser i atmosfÀren Àr idag informationsunderlaget lÄngt mer detaljerat och analyserna lÄngt mer rigorösa. Det hÀr beror i sin tur pÄ betydligt bÀttre data frÄn satelliter, förbÀttrad mÀtutrustning och kraftfullare datorer vilket gör berÀkningar pÄ mycket stora datamÀngder möjliga.

De prognoser som idag sker Àr mer exakta Àn för bara nÄgra Är sedan och de talar sitt tydliga sprÄk, mÀnniskans utslÀpp av vÀxthusgaser pÄverkar atmosfÀren och vÄr livsmiljö. Utrymmet för att tvivla pÄ eller misstolka den hÀr informationen idag Àr obefintligt.

NASA:s GISTEMP Àr tillsammans med data frÄn amerikanska National Oceanic and Atmospheric Administration tvÄ av de bÀsta datakÀllorna som finns i vÀrlden vad gÀller jordens temperaturförÀndringar. BÄda kÀllorna baseras pÄ data frÄn tusentals termometrar som Àr utspridda över planeten och ett ökande antal havsmÀtningar frÄn bojar och andra instrument. Detta data kompletteras av bland annat NASA:s Aqua-satellit som Àr utrustad med ett mÀtinstrument, Atmospheric Infra-Red Sounder eller AIRS, som oberoende kan mÀta yttemperaturen pÄ planeten med mycket hög exakthet.

NASA:s Aqua-satellit Àr utrustad med mÀtinstrument som med stor exakthet kan mÀta jordens yttemperatur.

Den snabba utvecklingen av allt bÀttre och billigare sensorer gör ocksÄ att vi kan mÀta pÄverkan pÄ ekosystem, utslÀpp, energianvÀndning och mycket annat.

Den enorma mÀngd data sensorer och satelliter genererar analyseras med hjÀlp av artificiell intelligens i berÀkningskluster vars prestanda ökar exponentiellt. Sedan 2012 har berÀkningskraften i vÀrldens största AI-system ökat med 300 000 gÄnger, enligt OpenAI. Det Àr en fördubbling i prestanda var 3,5 mÄnad.

Microsofts initiativ ”AI for Earth” har bland annat lyckats plöja igenom 200 miljoner bilder pĂ„ dryga 10 minuter till en kostnad av knappt 500 kronor. Det hĂ€r resultatet gör det blanda annat möjligt att skapa nya högupplösta bilder av planetens marktĂ€cke. I Chesapeake Bay, USA, har tekniken anvĂ€nts för att skapa kartor med en-meters-upplösning vilket ger naturvĂ„rdare tillgĂ„ng till data som har en informationsmĂ€ngd som Ă€r 900 gĂ„nger större Ă€n tidigare.

Sensorer, satelliter och AI Àr de tre mest framstÄende teknikerna som ger oss möjligheten att diagnostisera problem och skapa vÀsentligt bÀttre analyser Àn tidigare. Det gör i sin tur att vi kan skapa lÄngt bÀttre och mer effektiva gröna lösningar.

Effektivisering – fĂ€rre ingredienser men bĂ€ttre recept

AnvÀndningen av sensorer och AI stannar naturligtvis inte vid diagnosticering. Tekniken Àr Àven drivande inom den effektivisering vi ser inom i stort sett alla branscher och samhÀllsomrÄden. För mÄnga nationer, organisationer och företag Àr det just effektivisering som Àr den mest uppenbara nyttan med utvecklingen inom AI och sensorer, den lÀgst hÀngande frukten.

Industri 4.0 Àr den benÀmning som ofta anvÀnds för att beskriva den revolution vi nu Àr i inledningen av och som till stor del handlar om effektivisering. Men det Àr inte en effektivisering enbart av industrin, vilket namnet kanske lurar oss till, det handlar om en fjÀrde industriell revolution som vÀntas bli minst lika omvÀlvande som den industrialisering som skedde för ungefÀr 100 Är sedan i och med elektrifieringen. Ingen bransch och ingen samhÀllssektor kommer att lÀmnas oberörd.

Inom logistik och transport ser vi en utveckling dÀr automatisering, som drivs av AI och sensorer, tillsammans med elektrifiering förÀndrar dessa omrÄden i grunden. Forskare pÄ KTH menar att sjÀlvkörande bilar kommer att förÀndra vÄra stÀder inom bara nÄgra Är. Idag rÄder ett enormt resursslöseri dÀr vÄra fordon stÄr parkerade över 95 procent av tiden och dessutom upptar vÀldigt mycket plats i stÀderna i form av parkeringsplatser och parkeringshus.

Tack vare den sjÀlvkörande tekniken skulle alla resor som idag görs med bil i Stockholm kunna utföras med bara Ätta procent av dagens antal bilar. 92 procent av bilarna skulle kunna tas bort och vi skulle ÀndÄ kunna göra samma mÀngd bilresor.

Göteborgsföretaget Einride ligger i framkant vad gÀller samma utveckling inom logistik och transporter med lastbil. Deras elektriska och sjÀlvkörande lastbil T-Pod, som saknar förarhytt, körs redan pÄ allmÀn vÀg och backas upp av tunga intressenter som Lidl och Schenker.

Svenska Einride lovar vÀsentligt mer effektiva och hÄllbara transporter med sitt logistisksystem, som innefattar den sjÀlvkörande och elektriska lastbilen T-Pod.

Globalt stÄr transporterna för 25 procent av utslÀppen, samtidigt finns Àven hÀr ett gigantiskt resursslöseri. Enligt siffror frÄn Eurostat körde kommersiella lastbilar 35 miljarder kilometer helt utan last i Europa 2013 och mÄnga ruttplanerare gör idag sitt jobb manuellt i Excel.

Digitalisering, automatisering och elektrifiering av den hÀr branschen, som bland annat Einride vill göra, har potential att effektivisera och skapa en lÄngt mer hÄllbar logistik.

Elektrifieringen, och de stora miljövinster den för med sig, beror inte minst pÄ att priset pÄ bÄde litiumjon-batterier och solpaneler minskat med över 80 procent pÄ bara 10 Är och priserna fortsÀtter nedÄt. Tillsammans utgör den hÀr kombinationen ett mycket konkurrenskraftigt alternativ till fossila brÀnslen, men kan ocksÄ skapa helt nya produkter och affÀrsomrÄden. Bilar och lastbilar Àr tvÄ exempel vi nÀmnt, men Àven elscootrar, drönare och en hel uppsjö nya typer av transportmedel vÀntar runt hörnet. Samtliga drivna av effektivisering och elektrifiering vilket i sin tur leder till mer hÄllbara transporter och logistik.

Det finns uppsjö andra exempel pÄ effektivisering tack vare teknikutvecklingen. Inom byggnad och lokaler anvÀnds tekniken för att optimera energiförbrukning och nyttjande. Samma grundtanke kan Àven skalas upp till stads- och, sÄ smÄningom, nationsnivÄ dÀr artificiell intelligens och miljoner sensorer i realtid optimerar exempelvis energiförbrukning och transportsystem och utöver det anvÀnds för att bygga en rad nya tjÀnster som ger medborgarna bÀttre samhÀllsservice. Singapore gÄr i brÀschen för den hÀr utvecklingen och anvÀnder sig av begreppet smart nation.

Inom tillverkningsindustrin har automatisering anvÀnts under lÄng tid. Det som hÀnder nu Àr att hela fabriker och ekosystem för produktion av varor automatiseras med hjÀlp av sensorer och AI. Bland annat gör det hÀr möjligt att upptÀcka ineffektiva delar i kedjan, optimera resursutnyttjandet och proaktivt upptÀcka och ÄtgÀrda fel i maskinerna.

Additiv tillverkning, i form av 3D-skrivare, gör det bÄde möjligt att skapa helt nya typer av produkter, men ocksÄ spara enorma resurser eftersom den hÀr typen av tillverkning inte skapar nÄgot spill, till skillnad frÄn konventionell subtraktiv tillverkning dÀr material avlÀgsnas frÄn ett fast block för att skapa den önskade delen. Utöver det gör den additiva tillverkningen det möjligt för företag att helt göra sig av med reservdelslager eftersom reservdelar kan skrivas ut snabbt efter behov. De behöver heller inte fraktas lÄnga strÀckor, ibland över hela jorden, för att komma till rÀtt destination. Miljövinsterna och kostnadsbesparingarna för detta Àr givetvis mycket stora. Sammanfattningsvis kan tekniken skapa lÄngt mer effektiv produktion Àn vi har idag.

3D-skrivare har potential att förÀndra industrin i grunden och skapa produkter vÀsentligt mer hÄllbart och effektivt.

Ett helt annat exempel pÄ teknik som effektiviserar resursutnyttjande Àr LED-lampor, som minskade vÀrldens koldioxidutslÀpp med 570 miljoner ton 2017. Det Àr 1,5 procent av de globala utslÀppen och motsvarar utslÀppsminskningen av att stÀnga ner 160 kolkraftverk. LED krÀver en tiondel sÄ mycket energi som tidigare tekniker och har en livslÀngd som Àr 100 gÄnger lÀngre. Men tekniken ger ocksÄ andra effekter, som möjligheten att odla inomhus nÀstan var som helst, och förÀndra livsmedelsbranschen pÄ ett sÀtt som minskar resursanvÀndningen, bÄde vid odling och transporter.

Det hÀr Àr bara nÄgra av en enorm mÀngd omrÄden som tekniken, redan idag, men frÀmst de nÀrmaste Ären kommer att effektivisera.

TjĂ€nstefiering – slit och slĂ€ng blir hĂ„llbara tjĂ€nster

Men de positiva effekterna ur hĂ„llbarhetssynpunkt slutar inte heller hĂ€r för teknik som sensorer och AI. Ytterligare en effekt Ă€r att mĂ„nga produkter vi idag Ă€ger med teknikens hjĂ€lp omvandlas till tjĂ€nster. Det sker en sĂ„ kallad tjĂ€nstefiering av mĂ„nga produktkategorier och detta leder till en minskat antal ”slit och slĂ€ng”-produkter.

Anledningen till detta Àr dels digitaliseringen och dels snabbt minskade priser pÄ sensorer vilket gör att allt fler produkter utrustas med dem. Det hÀr leder i sin tur till att tillverkarna fÄr vÀldigt bra data pÄ hur produkterna anvÀnds, hur de slits och nÀr de Àr redo att repareras eller kasseras. Den hÀr informationen Àr avgörande för att omvandla en produkt till en tjÀnst eftersom tillverkaren, eller tjÀnsteleverantören, med exakthet kan skapa en ekonomisk modell för produktens hela livslÀngd.

TjÀnstefieringen Àr bra ur hÄllbarhetssynpunkt, men ocksÄ för mÄnga företag och konsumenter dÀr trenden Àr tydlig mot ett ökat utbud och en ökad efterfrÄgan pÄ att hyra eller ha prenumerationsbaserade tjÀnster.

Ett exempel pÄ en hyrtjÀnst Àr UmeÄ Energi som gör det möjligt för husÀgare att utrusta sitt hem med solpaneler utan nÄgon initial kostnad. De sÀljer egentligen inte solpaneler utan en tjÀnst som integrerar och hanterar all finansiering, subventionering, installation och löpande hantering av energiförbrukning och eventuellt försÀljning av energi tillbaks till nÀtet. Allt ingÄr.

Solpaneler Àr en av mÄnga exempel pÄ produkter som blir tjÀnst.

Ett helt annat exempel Àr australiensiska Numidan som har en prenumerationstjÀnst för barnklÀder. Med tjÀnsten fÄr du regelbundet nya klÀder till ditt barn, som anpassar sig efter hur barnet vÀxer, och skickar tillbaka de gamla som blivit för smÄ. Den hÀr typen av tjÀnst skapar en efterfrÄgan efter klÀder som hÄller lÀnge, mÄnga tvÀttar och Ät mÄnga barn, vilket Àr vÀldigt bra ut hÄllbarhetssynpunkt.

MÄnga fysiska produkter omvandlas med teknikens hjÀlp till tjÀnster, vilket i sin tur alltsÄ Àr betydligt bÀttre för miljön. Men vissa fysiska produkter försvinner faktiskt helt och hÄllet.

Dematerialisering – produkterna som försvann

Pocketkamera, klockradio, GPS, ficklampa, videokamera och minirÀknare. MÄnga produkter vi för bara nÄgra Är sedan tog för givet anvÀnds i princip inte alls idag. De har helt och hÄllet ersatts av smarta mobiltelefoner. Till det kan vi rÀkna alla olika typer av media som florerade: CD- och DVD-skivor, tidningar, böcker och tv-spelskassetter. Allt detta har blivit dematerialiserat, vilket ocksÄ Àr mycket bra ur hÄllbarhetssynpunkt. För Àven om det krÀver en hel del resurser för att tillverka en smartphone, Àr det vÀldigt blygsamt i jÀmförelse med vad alla dessa tidigare produkter och medier krÀvde nÀr de skulle tillverkas, paketeras och transporteras.

MÄnga av de prylar vi tidigare anvÀnde Àr idag dematerialiserade. Allt det hÀr finns idag i en vanlig smartphone.

Ett av mĂ„nga exempel pĂ„ vilken effekt detta ger Ă€r ”Mina meddelanden”, som nu anvĂ€nds av ungefĂ€r 3,4 miljoner svenskar. Under 2018 skickades det över 28 miljoner digitala brev via tjĂ€nsten vilket innebar en besparing pĂ„ cirka 280 ton papper, eller 400000 normalstora tallar. Utöver det leder det till stora utslĂ€ppsminskningar frĂ„n bland annat tillverkningsprocesser och transporter. IstĂ€llet tillkommer utslĂ€ppen frĂ„n it-systemen, men de Ă€r betydligt lĂ€gre per utskick. Informationen förmedlas till mottagarna vĂ€sentligt mer effektivt Ă€n tidigare dĂ€r klimatkostnaden inte Ă€r noll, men nĂ€ra inpĂ„.

Slutsats – NĂ€r all teknik blir grön teknik

Utvecklingen inom elektrifiering, digitaliseringen och automatisering gör att vi har stora möjligheter att stÀlla om till ett vÀsentligt mer hÄllbart och resurseffektivt samhÀlle. Den hÀr utvecklingen pÄverkar alla branscher och samhÀllssektorer.

Utöver de delar vi gÄtt igenom i form av diagnosticering, effektivisering, tjÀnstefiering och dematerialisering sÄ bidrar ocksÄ tekniken till en kraftigt ökad informationsspridning och snabbare beteendeförÀndringar.

Mobilerna utvecklas snabbt tillsammans med mobilnÀten. 5G kommer att introduceras brett under 2020 med hastigheter som Àr minst 10 gÄnger högre Àn dagens 4G-nÀt. Vi blir allt mer vana med att ta till oss ny information och snabbt Àndra vÄra beteenden. Det var drygt 10 Är sedan Iphone lanserades och nÄgra Är dÀrefter nÀr smartphones blev nÄgot vardagligt. Idag anvÀnder vi dem till massor av saker som för bara nÄgra Är sedan krÀvde papper, penna och fysiska besök. Vi gör lÀkarbesök, handlar, betalar rÀkningar och inte minst kommunicerar och utbildar oss sömlöst över hela planeten.

Idag gÄr fler barn Àn nÄgonsin i skolan pÄ jorden. Vi har fler utbildade Àn nÄgonsin och fler forskare Àn nÄgonsin. Dessutom har de tillgÄng till mer information och kraftfullare verktyg Àn nÄgonsin tidigare i mÀnsklighetens historia. Om vi tidigare hade 10000 idéer varav tio var riktigt bra, som LED-lampor eller transistorer, har vi idag tio miljoner idéer. Hur mÄnga blir riktigt bra av dessa?

Idag har vi Àven fler Àn nÄgonsin som forskar specifikt inom grön teknik, det pÄgÄr en enorm aktivitet inom allt frÄn förnyelsebar energi till hÄllbar livsmedelsproduktion. För varje hÄllbarhetsomrÄde, definierat enligt FN:s 17 hÄllbarhetsmÄl, finns tusen och Äter tusen forskare, entreprenörer, startups och etablerade företag som jobbar intensivt med lösningar.

Med teknikens hjĂ€lp kan vi skapa lĂ„ngt mer hĂ„llbara samhĂ€llen Ă€n vi har idag. PĂ„ bilden en rendering av Studio Dror som visar "HavvAda’s hills" – en ö med plats för 300000 boende som absorberar mer utslĂ€pp Ă€n vad som genereras.

Med Warp Institutes Green Tech Program Àr vÄr ambition av visa den enorma bredd och den intensiva aktivitet som finns inom dessa omrÄden, med fokus pÄ grön teknik.

Idag kan vi, tack vare teknikens hjÀlp, stÀlla en bÀttre diagnos Àn nÄgonsin pÄ vÄr planets tillstÄnd, vi kan effektivisera, tjÀnstefiera och dematerialisera för att skapa lÄngt mer hÄllbara samhÀllen Àn vi har idag. VÀrlden stÄr inte handfallen och ignorant. Det arbete som pÄgÄr nu med att hitta lösningar saknar historiskt motstycke. Vi Àr pÄ god vÀg att skapa nya hÄllbara samhÀllen dÀr fler Àn nÄgonsin tidigare för hög livskvalitet, frihet och rörlighet. Framtidens hÄllbara samhÀllen krÀver inte uppoffringar utan innovation.

De snabba förÀndringarna vi nu Àr i inledningen av Àr bara början, de kommer inte att avta. TvÀrtom Àr de första stegen mot nya tekniker och nya beteenden dÀr vi förvandlar det resurskrÀvande och omstÀndliga till det hÄllbara och effektiva med teknikens hjÀlp. Vi har pÄbörjat en resa dÀr all teknik blir grön teknik.

❗ Det hĂ€r en premium-artikel som Ă€r öppnad för dig av vĂ„ra Premium Supporters. De stödjer vĂ„rt arbete med att sprida faktabaserad optimism. Vill du ocksĂ„ stödja oss kan du lĂ€sa mer hĂ€r.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.