Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸ„€ MiljardanlĂ€ggning ger miljövĂ€nligare Ă„tervinning av plast i Sverige

đŸ„€ MiljardanlĂ€ggning ger miljövĂ€nligare Ă„tervinning av plast i Sverige

Svensk PlastÄtervinning investerar en miljard kronor i en ny anlÀggning, Site Zero, som ska vara mycket bÀttre pÄ att Ätervinna plast Àn dagens anlÀggningar.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Plast Àr ett material som har otaliga anvÀndningsomrÄden, men som ocksÄ har en stor negativ miljöpÄverkan. En ny anlÀggning, vid namn, Site Zero, ska emellertid göra plastanvÀndandet i Sverige mer miljövÀnligt.

Det Àr Svensk PlastÄtervinning som satsar en miljard kronor pÄ att bygga vad de sÀger ska vara den största och modernaste anlÀggningen i vÀrlden för Ätervinning av plastförpackningar. Svensk PlastÄtervinning har redan en ÄtervinningsanlÀggning i Motala, dÀr Àven Site Zero ska byggas, men den nya anlÀggningen ska blir betydligt mer kraftfull.

– Vi fördubblar vĂ„r kapacitet och kommer att kunna hantera 200 000 ton plastförpackningar per Ă„r. Det skapar förutsĂ€ttningar för att ta emot och pĂ„ sikt Ă„tervinna alla plastförpackningar frĂ„n svenska hushĂ„ll, sĂ€ger Mattias Philipsson.

Förutom att Site Zero kommer att kunna hantera mer plast kommer anlÀggningen Àven att kunna Ätervinna plast pÄ ett bÀttre sÀtt. Dagens anlÀggning klarar bara av att sortera ut fyra sorters plast. Site Zero ska klara att sortera tolv olika plastsorter. En annan nyhet med den nya anlÀggningen Àr att den ska kunna Ätervinna sammansatta plastmaterial.

– Det finns ingen annan anlĂ€ggning i vĂ€rlden i dag som har den förmĂ„gan. Vi förbereder Ă€ven för att kunna tvĂ€tta och granulera plasten i nĂ€sta skede, vilket berĂ€knas vara klart 2025. DĂ„ kan hela vĂ„rt plastflöde bli cirkulĂ€rt i Sverige, sĂ€ger Mattias Philipsson, vd pĂ„ Svensk PlastĂ„tervinning, i ett pressmeddelande.

AnlÀggningen ska drivas med förnyelsebar el och vara helt klimatneutral med noll utslÀpp.

Bild: Svensk PlastÄtervinning


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.