Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
ūüźĘ Majonn√§s r√§ddar sk√∂ldpaddor som hamnat i oljeutsl√§pp

ūüźĘ Majonn√§s r√§ddar sk√∂ldpaddor som hamnat i oljeutsl√§pp

Majonnäs löser upp tjära som fastnat i halsen på havssköldpaddor och ger dem näring tills de kan äta sin vanliga mat igen.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Ett stort oljeutsläpp i drabbade Israels Medelhavskust i slutet av februari. Det resulterade bland annat i att tonvis med tjärklumpar spolades upp på stränderna och att många djur blev täckta med tjära och dessutom fick in tjära i mun och svalg.

Det sistnämnda gör att djuren går en smärtsam död till mötes, men på israeliska National Sea Turtle Rescue Center har man hittat en enkel, om än tidskrävande, lösning. Man matar helt enkelt havssköldpaddorna med majonnäs.

Majonnäsen löser upp tjäran i svalget och ger samtidigt sköldpaddorna den näring de behöver. Efter några dagar har tjäran försvunnit och sköldpaddorna kan återgå till sin vanliga kost och släppas ut på ställen som inte drabbats av utsläppet.

Utan behandlingen skulle sköldpaddorna knappast överleva.

‚Äď De kommer in hit med ett lager av tj√§ra √∂ver hela huvudet, i √∂gon, n√§sborrar, mun och mage. Med de skadorna har de ingen chans att √∂verleva utan behandling, s√§ger Yaniv Levy, chef p√• National Sea Turtle Rescue Center, i en kommentar till den israeliska tidningen Haaretz.

Det är i första hand unga havssköldpaddor, under 18 månader gamla, som kommer in till National Sea Turtle Rescue Center. De lever på smådjur som finns i algbälten och är vana att flyta omkring på saker som kan fastna i algbältena. Dessvärre gör det att de ser tjärklumpar som något de kan flyta på och när det försöker ta sig upp på dem så täcks de av tjära.

Hundratals havssköldpaddor har skadats av tjäran, men behandlingen med majonnäs fungerar bra. Inom ett par månader ska de flesta förhoppningsvis återigen simma omkring i Medelhavet och växa sig stora.


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.