Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🐱 MajonnĂ€s rĂ€ddar sköldpaddor som hamnat i oljeutslĂ€pp

🐱 MajonnĂ€s rĂ€ddar sköldpaddor som hamnat i oljeutslĂ€pp

MajonnÀs löser upp tjÀra som fastnat i halsen pÄ havssköldpaddor och ger dem nÀring tills de kan Àta sin vanliga mat igen.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Ett stort oljeutslÀpp i drabbade Israels Medelhavskust i slutet av februari. Det resulterade bland annat i att tonvis med tjÀrklumpar spolades upp pÄ strÀnderna och att mÄnga djur blev tÀckta med tjÀra och dessutom fick in tjÀra i mun och svalg.

Det sistnÀmnda gör att djuren gÄr en smÀrtsam död till mötes, men pÄ israeliska National Sea Turtle Rescue Center har man hittat en enkel, om Àn tidskrÀvande, lösning. Man matar helt enkelt havssköldpaddorna med majonnÀs.

MajonnÀsen löser upp tjÀran i svalget och ger samtidigt sköldpaddorna den nÀring de behöver. Efter nÄgra dagar har tjÀran försvunnit och sköldpaddorna kan ÄtergÄ till sin vanliga kost och slÀppas ut pÄ stÀllen som inte drabbats av utslÀppet.

Utan behandlingen skulle sköldpaddorna knappast överleva.

– De kommer in hit med ett lager av tjĂ€ra över hela huvudet, i ögon, nĂ€sborrar, mun och mage. Med de skadorna har de ingen chans att överleva utan behandling, sĂ€ger Yaniv Levy, chef pĂ„ National Sea Turtle Rescue Center, i en kommentar till den israeliska tidningen Haaretz.

Det Àr i första hand unga havssköldpaddor, under 18 mÄnader gamla, som kommer in till National Sea Turtle Rescue Center. De lever pÄ smÄdjur som finns i algbÀlten och Àr vana att flyta omkring pÄ saker som kan fastna i algbÀltena. DessvÀrre gör det att de ser tjÀrklumpar som nÄgot de kan flyta pÄ och nÀr det försöker ta sig upp pÄ dem sÄ tÀcks de av tjÀra.

Hundratals havssköldpaddor har skadats av tjÀran, men behandlingen med majonnÀs fungerar bra. Inom ett par mÄnader ska de flesta förhoppningsvis Äterigen simma omkring i Medelhavet och vÀxa sig stora.

📝 FĂ„ en dos faktabaserad optimism varje vecka.

Bli en del av över 15 000 optimistiska, framtidsinriktade prenumeranter som vill att framtiden kommer snabbare.