Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🩅 LEB - fĂ„gelskrĂ€mman som rĂ€ddar fĂ„glar

🩅 LEB - fĂ„gelskrĂ€mman som rĂ€ddar fĂ„glar

För att skydda fÄglar frÄn att dyka och fastna i fisknÀt sÄ designade forskare LEB - en fÄgelskrÀmma som ska rÀdda fÄglar.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

Termen "bifÄngst" anvÀnds för att beskriva marina organismer som inte Àr menade att fastna i fiskenÀt, men som ÀndÄ fastnar dÀr. TyvÀrr Àr bifÄngst ett av de största hoten mot marina vilda djur. Lyckligtvis har forskare kommit fram till en lösning pÄ problemet nÀr det gÀller fÄglar.

Fishtek Marine Engineers i samarbete med forskare frĂ„n BirdLife International och Estonian Ornithological Society uppfann LEB. LEB Ă€r en slags fĂ„gelskrĂ€mma och stĂ„r för “looming-eyes buoy”. Syftet Ă€r att avskrĂ€cka fĂ„glar frĂ„n att dyka och fastna i fiskenĂ€t.

Precis som mÄnga andra djur blir fÄglar rÀdda nÀr de konfronteras med direkt ögonkontakt eller ögonliknande flÀckar. DÀrför skrÀms fÄglarna av LEB:s ljusa, stirrande ögonflÀckar och hotande rörelse, vilket gör denna fÄgelskrÀmma till en lovande metod för att minska bifÄngsten.

LEB-fÄgelskrÀmman Àr ocksÄ ett billigare alternativ till andra lösningar som testats tidigare som exempelvis att sÀtta svartvita kontrasterande paneler eller LED lampor pÄ fiskenÀten.

Testerna av LEB gjordes pĂ„ alfĂ„glar (en andfĂ„gel) i KĂŒdema Bay pĂ„ estlĂ€ndska ön Ösel. Resultaten har varit mycket fördelaktiga. Forskargruppen fann att inom en 50 meters radie frĂ„n fĂ„gelskrĂ€mman minskade fĂ„gelantalet med en fjĂ€rdedel. Teamet fann ocksĂ„ att flockstorleken minskade med 20 till 30 procent. NĂ€r innovationen togs bort sĂ„ Ă„tervĂ€nde alfĂ„glarna, vilket innebĂ€r att de inte skrĂ€mts bort permanent.

Just nu Àr fÄgelskrÀmman fortfarande i sin prototypfas, men kommer snart att testas i smÄskaligt fiske. Teamet bakom LEB hoppas att de kommer att vara redo att rÀdda tusentals fÄglar per Är inom en snar framtid.

Bild: Andres Kalamees/RSPB/PA via The Guardian


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.