Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸ—Œ Kuwait förvandlar en soptipp med 42 miljoner gummidĂ€ck till en eko-stad

đŸ—Œ Kuwait förvandlar en soptipp med 42 miljoner gummidĂ€ck till en eko-stad

507 000 ton gamla gummidÀck pÄ en enorm tipp ska Ätervinnas och lÀmna plats för en ny ekosmart stad.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Mellan 2003 och 2020 dumpades 42 miljoner uttjÀnta bildÀck i den kuwaitiska öknen. Under de Ären har det uppstÄtt tre stora brÀnder som skickat giftig rök över bebodda omrÄden. Nu har den kuwaitiska regimen bestÀmt sig för att göra nÄgot Ät denna Äterkommande miljökatastrof rapporterar Euronews.

Lösningen Àr att flytta alla dÀck till en anlÀggning dÀr de strimlas och pulveriseras. Resultatet blir ett gummimaterial som kan anvÀndas för att göra exempelvis gummimattor. Dessa mattor anvÀnds bland annat som underlag i lekparker och som golv i gymnastiksalar.

GummidÀck Àr svÄra att Ätervinna, men nu har Kuwait byggt en speciell anlÀggning just för att hantera gummidÀck. Totalt har 507 000 ton gamla dÀck flyttats till anlÀggningen. Det tar tid att Ätervinna sÄ mycket material, men enligt planerna ska tre miljoner dÀck per Är Ätervinnas och bli till nya produkter.

OmrÄdet dÀr dÀcktippen legat har sanerats och nu ska en ekosmart stad byggas dÀr. South Saad Al Abdullah Àr namnet pÄ staden dÀr 400 000 mÀnniskor ska bo.

– Vi tĂ€nker anvĂ€nda en massa olika lösningar för exempelvis smart trafik dĂ€r vi kommer att anvĂ€nda den senaste tekniken för trafikstyrning och trafikövervakning, sĂ€ger Naser Adel Khraibut pĂ„ Kuwaits Public Authority for Housing Welfare i en kommentar till Euronews.

Bild: Euronews


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.