Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💧 Kranvatten kan skydda mot utslĂ€pp av mikroplaster

💧 Kranvatten kan skydda mot utslĂ€pp av mikroplaster

Mineraler och orenheter i kranvatten kan bilda en skyddande hinna över plast som hindrar mikroplaster frÄn att komma ut i naturen.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Mikroplaster finns överallt i vattendrag och hav idag. Exakt hur skadliga mikroplasterna Àr för levande organismer Àr inte helt klart, men plasterna kan blockera matsmÀltningsorganen pÄ vattenlevande organismer och leda till att de dör av svÀlt.

Men en del av problemet kan ha en ovÀntat enkel lösning visar forskning frÄn Trinity College Dublin pÄ Irland. De har undersökt hur mikroplaster i hushÄllsutrustning som vattenkokare och plastflaskor löser ut i vatten.

Forskarna upptÀckte dÄ att spridningen inte var sÄ stor som tidigare antagits. Anledningen var att tidigare undersökningar anvÀnt helt rent vatten. Men kranvatten innehÄller inte bara vatten utan Àven mineraler och olika föroreningar. NÄgot som gör en stor skillnad visar det sig.

– Om vi anvĂ€nder kranvatten sĂ„ blir nedbrytningen av plast helt annorlunda Ă€n om vi anvĂ€nder helt rent vatten. Mineralerna tĂ€cker plasten och förhindrar nedbrytningen av plasten till mikroplaster, sĂ€ger John J Boland, professor vid Trinity College Dublin och en av forskarna bakom studien, i ett pressmeddelande.

UpptÀckten gör ocksÄ att det finns ett enkelt sÀtt att frÄn början se till att plastprodukter inte bryts ner till mikroplaster.

– Den hĂ€r typen av ”skinn” kan tillverkas i ett labb och sedan lĂ€ggas som en skyddande hinna över plasten vid tillverkningen. Vi kan pĂ„ sĂ„ sĂ€tt anvĂ€nda naturens egen lösning för att lösa ett stort miljöproblem, sĂ€ger John J Boland.

Bild: Pixabay/Glyn Hupalo


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.