Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💧 Kranvatten kan skydda mot utsläpp av mikroplaster

💧 Kranvatten kan skydda mot utsläpp av mikroplaster

Mineraler och orenheter i kranvatten kan bilda en skyddande hinna över plast som hindrar mikroplaster från att komma ut i naturen.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Mikroplaster finns överallt i vattendrag och hav idag. Exakt hur skadliga mikroplasterna är för levande organismer är inte helt klart, men plasterna kan blockera matsmältningsorganen på vattenlevande organismer och leda till att de dör av svält.

Men en del av problemet kan ha en oväntat enkel lösning visar forskning från Trinity College Dublin på Irland. De har undersökt hur mikroplaster i hushållsutrustning som vattenkokare och plastflaskor löser ut i vatten.

Forskarna upptäckte då att spridningen inte var så stor som tidigare antagits. Anledningen var att tidigare undersökningar använt helt rent vatten. Men kranvatten innehåller inte bara vatten utan även mineraler och olika föroreningar. Något som gör en stor skillnad visar det sig.

– Om vi använder kranvatten så blir nedbrytningen av plast helt annorlunda än om vi använder helt rent vatten. Mineralerna täcker plasten och förhindrar nedbrytningen av plasten till mikroplaster, säger John J Boland, professor vid Trinity College Dublin och en av forskarna bakom studien, i ett pressmeddelande.

Upptäckten gör också att det finns ett enkelt sätt att från början se till att plastprodukter inte bryts ner till mikroplaster.

– Den här typen av ”skinn” kan tillverkas i ett labb och sedan läggas som en skyddande hinna över plasten vid tillverkningen. Vi kan på så sätt använda naturens egen lösning för att lösa ett stort miljöproblem, säger John J Boland.

Bild: Pixabay/Glyn Hupalo


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.