Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🌏 KoldioxidinfĂ„ngning allt viktigare för klimatet – Elon Musk donerar 100 miljoner dollar

🌏 KoldioxidinfĂ„ngning allt viktigare för klimatet – Elon Musk donerar 100 miljoner dollar

Elon Musk tÀnker donera 100 miljoner dollar till den bÀsta tekniken för att fÄnga in koldioxid, sÄ kallad CCS.

Erik Almqvist
Erik Almqvist

Dela artikeln

För att snabba pÄ utslÀppsminskningarna i vÀrlden tweetade Elon Musk att han tÀnker donera 100 miljoner dollar till teknik för att fÄnga upp och lagra koldioxid.

Global uppvÀrmning Àr en av vÄr tids största utmaningar som kan leda till oÄterkalleliga förÀndringar ifall vi inte stÀller om vÄra samhÀllen till att bli mer hÄllbara. Det Àr insikten hos bÄde vÀrldsledare och företag runt om i vÀrlden som gjort att ett nytt globalt race för att utveckla grön teknik har inletts. Investeringar i förnybart har skjutit i höjden de senaste Ären medan fossila brÀnslekÀllor snabbt minskar, framförallt i Europa och USA.

En teknik som lyfts fram för att snabbt fÄ ned utslÀppsminskningarna Àr CCS, Carbon Capture and Storage. Tekniken anvÀnds för att suga upp utslÀppen ur luften för att sedan inkapsla den och skicka till förvaring, eller för att tillverka produkter av. Det Àr detta som Elon Musk twittrade ut att han Àmnar donera 100 miljoner dollar, motsvarade 830 miljoner svenska kronor, till.

Bara i Sverige, hÀvdar vissa, sÄ skulle införandet av CCS-teknik pÄ 27 företag kunna halvera Sveriges totala utslÀpp. Om tekniken skulle implementeras globalt tillsammans med andra ÄtgÀrder som ökar hÄllbarheten ökar chansen dramatiskt att vi kan nÄ Parisavtalet.

Elon Musk kunde nyligen titulera sig vÀrldens rikaste person efter nya framgÄngar med hans Tesla aktier. Musk har samtidigt ocksÄ skrivit under Giving Pledge Är 2012, med löftet att donera Ätminstone hÀlften av sin förmögenhet till vÀlgörenhet. Att det nya Äret pÄbörjas med att Musk vÀljer att donera 100 miljoner dollar till förmÄn att skapa ett bÀttre klimat kunde inte varit mer vÀlkommet.

Foto: James Duncan Davidson. Copyright: CC BY-NC 3.0.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.