Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🏭 Koldioxidavskiljning ger miljövĂ€nligare parfymer

🏭 Koldioxidavskiljning ger miljövĂ€nligare parfymer

Koldioxid frÄn industriernas rökgaser kan ersÀtta sockerrör som rÄmaterial för etanol i parfymer.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Etanol Àr en viktig ingrediens i parfymer och andra skönhetsprodukter dÀr doften Àr viktig. Etanolen fungerar som ett lösningsmedel, vilket behövs eftersom koncentrerad parfymolja kan orsaka allergiska reaktioner och hudskador. Men etanol utvinns ofta ur sockerrör eller sockerbetor som inte alltid odlats pÄ ett hÄllbart sÀtt.

Det tÀnker nu parfymjÀtten Coty, som licenstillverkar skönhetsprodukter för bland annat Gucci, Max Factor och Calvin Klein, Àndra pÄ. Idag fÄr Coty sin etanol frÄn just sockerrör och sockerbetor, men i framtiden ska etanolen i stÀllet komma frÄn koldioxidavskiljning.

Det ska ske i samarbete med ett företag som heter Lanzatech. De har utvecklat en process som gör det möjligt att skilja ut koldioxid frÄn industriutslÀpp och ÄteranvÀnda den. SÄ i stÀllet för att koldioxid frÄn stÄlverk, pappersbruk och andra fabriker gÄr ut i luften samlar Lanzatech den i tankar. Koldioxiden kan sedan anvÀndas för att göra exempelvis biobrÀnsle, plast eller etanol.

Till skillnad frÄn sockerplantager krÀver koldioxidavskiljningen ingen mark, ingen bevattning och inga bekÀmpningsmedel. I och med att koldioxiden annars skulle ha slÀppts ut i luften ger det en tydlig miljövinst.

Till att börja med ska Lanzatech visa att deras process ger etanol som Àr tillrÀckligt ren för att anvÀndas i parfymer. Om det gÄr som förvÀntat Àr planen att all etanol som Coty anvÀnder ska komma frÄn koldioxidavskiljning redan 2023.

– Etanol Ă€r den ingrediens vi köper mest av för att tillverka dofter och med tiden kommer samarbetet med Lanzatech att mĂ€rkbart minska vĂ„ra produkters miljöpĂ„verkan. Det Ă€r inte bara rĂ€tt sak att göra utan det Ă€r kommersiellt rĂ€tt ocksĂ„ med tanke pĂ„ att dagens konsumenter krĂ€ver att deras favoritmĂ€rken ska dela deras engagemang för hĂ„llbarhet, sĂ€ger Sue Y Nabi, vd pĂ„ Coty, i ett pressmeddelande.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.