Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🌱 Kelp växer snabbare med hjälp av en hiss

🌱 Kelp växer snabbare med hjälp av en hiss

Forskare har utvecklat en undervattenshiss som ökar kelptillväxten fyrfaldigt genom att höja och sänka tången till olika djup.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

Kelp är en tång som kan användas för att tillverka biobränsle. Till skillnad från majs eller sockerrör behöver kelp varken mark att växa på eller extra resurser som konstgödning. Kelp växer naturligt i havet och är en av världens snabbast växande växter. Därtill fungerar de som viktiga livsmiljöer och skydd för marina djur.

Det är svårt att odla kelp i akvakulturer. För att algerna verkligen ska trivas måste det fixeras vid ett substrat i grundare vatten med bra siktdjup så att ordentligt med solljus når tången. De djupare delarna av havet, dit solen inte når, har dock det överflöd av näringsämnen som tången behöver för att växa ordentligt. En grupp forskare från University of Southern California har uppfunnit en lösning för att komma runt problemet och resultatet har publicerats i en studie.

För att få ut det bästa av både det soldränkta grunda havet och det näringsrika djuphavet så designade forskarna en kelphiss. Den höjer kelpen, som är fäst på den, upp till den soliga ytvattnet under dagtid. På natten sänks kelpen till ett djup på cirka 80 meter (260 fot). Detta gör att tången kan ta upp viktiga näringsämnen som kväve och fosfor nattetid och sedan bygga in dem i sin biomassa med hjälp av solens energi på dagtid. USC News förklarar att ung kelp fästs vid en horisontell stång. Hela strukturen höjs och sänks ned i havsvattnet med hjälp av en automatiserad brytare.

Tack vare hissen kunde forskare odla kelp mycket snabbare under en 100 dagars testperiod. Försöket utfördes utanför Kaliforniens kust. Forskarna producerade fyra gånger större biomassa jämfört med kelp som odlats utan kelphissen.

Brian Wilcox, grundare och chefsingenjör för Marine BioEnergy, företaget som konstruerade hissen, sa:

– Den goda nyheten är att systemet kan monteras av material som redan finns i handeln, utan behovet av ny teknik och konstruktion av nya delar. När de väl implementerats kan “djupcykelbruk” leda till ett nytt sätt att producera prisvärda, koldioxidneutrala bränslen året runt.

Bild: USC Photo/David Ginsburg via USC News.


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.