Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸŒ± Kelp vĂ€xer snabbare med hjĂ€lp av en hiss

đŸŒ± Kelp vĂ€xer snabbare med hjĂ€lp av en hiss

Forskare har utvecklat en undervattenshiss som ökar kelptillvÀxten fyrfaldigt genom att höja och sÀnka tÄngen till olika djup.

Linn Winge
Linn Winge

Kelp Àr en tÄng som kan anvÀndas för att tillverka biobrÀnsle. Till skillnad frÄn majs eller sockerrör behöver kelp varken mark att vÀxa pÄ eller extra resurser som konstgödning. Kelp vÀxer naturligt i havet och Àr en av vÀrldens snabbast vÀxande vÀxter. DÀrtill fungerar de som viktiga livsmiljöer och skydd för marina djur.

Det Àr svÄrt att odla kelp i akvakulturer. För att algerna verkligen ska trivas mÄste det fixeras vid ett substrat i grundare vatten med bra siktdjup sÄ att ordentligt med solljus nÄr tÄngen. De djupare delarna av havet, dit solen inte nÄr, har dock det överflöd av nÀringsÀmnen som tÄngen behöver för att vÀxa ordentligt. En grupp forskare frÄn University of Southern California har uppfunnit en lösning för att komma runt problemet och resultatet har publicerats i en studie.

För att fÄ ut det bÀsta av bÄde det soldrÀnkta grunda havet och det nÀringsrika djuphavet sÄ designade forskarna en kelphiss. Den höjer kelpen, som Àr fÀst pÄ den, upp till den soliga ytvattnet under dagtid. PÄ natten sÀnks kelpen till ett djup pÄ cirka 80 meter (260 fot). Detta gör att tÄngen kan ta upp viktiga nÀringsÀmnen som kvÀve och fosfor nattetid och sedan bygga in dem i sin biomassa med hjÀlp av solens energi pÄ dagtid. USC News förklarar att ung kelp fÀsts vid en horisontell stÄng. Hela strukturen höjs och sÀnks ned i havsvattnet med hjÀlp av en automatiserad brytare.

Tack vare hissen kunde forskare odla kelp mycket snabbare under en 100 dagars testperiod. Försöket utfördes utanför Kaliforniens kust. Forskarna producerade fyra gÄnger större biomassa jÀmfört med kelp som odlats utan kelphissen.

Brian Wilcox, grundare och chefsingenjör för Marine BioEnergy, företaget som konstruerade hissen, sa:

– Den goda nyheten Ă€r att systemet kan monteras av material som redan finns i handeln, utan behovet av ny teknik och konstruktion av nya delar. NĂ€r de vĂ€l implementerats kan “djupcykelbruk” leda till ett nytt sĂ€tt att producera prisvĂ€rda, koldioxidneutrala brĂ€nslen Ă„ret runt.

Bild: USC Photo/David Ginsburg via USC News.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter