Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸŒ± TĂ„ng som klimatkompensation?

đŸŒ± TĂ„ng som klimatkompensation?

Ett nystartat företag planerar att odla tĂ„ng i “mikrofarmer” och sĂ€lja processen som klimatkompensation. Denna nya metod Ă€r mer effektiv Ă€n trĂ€dplantering.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

Kelp, en sorts tÄng, Àr viktig för havets hÀlsa pÄ mÄnga sÀtt, till exempel som yngelkammare för mÄnga arter. En av tÄngens egenskaper som fÄtt stor betydelse i dagens klimatsituation Àr dess förmÄga att absorbera koldioxid ur atmosfÀren under tillvÀxten. Kelp vÀxer lÀngs kusten utmed alla kontinenter, förutom Antarktis. Att odla denna tÄng kan vara en viktig nyckel till att fÄnga och binda koldioxid som redan finns i atmosfÀren.

Ett nystartat företag som heter Running Tide odlar kelp bara för att sÀnka tÄngen till havets botten. Varför? Kelp som sjunker till havsbotten kan hÄlla koldioxiden bunden i Ärhundraden. Om tÄngen sjunker mer Àn 1 000 meter under havsytan kommer den inte upp igen pÄ grund av de höga trycken.

Marty Odlin, grundaren av Running Tide, förklarade i en artikel som publicerades i Fast Company att koldioxiden kommer att bindas i minst tusen Ă„r. Ännu mer troligt Ă€r att tĂ„ngen omvandlas till olja eller sediment och dĂ€rigenom hĂ„lls koldioxiden bunden i tidsperspektiv som hör hemma pĂ„ den geologiska tidsskalan - under miljontals Ă„r. Det medför att denna metod mer effektiv Ă€n trĂ€dplantering. En fördel med kelpen Ă€r att nĂ€r koldioxid har absorberats i tĂ„ngen sĂ„ Ă€r det relativt sett svĂ„rare att frigöra den igen. Koldioxid som binds i trĂ€d kan frigöras ganska enkelt, till exempel i en skogsbrand, vilket gör plantering av tĂ„ng till ett "sĂ€krare" alternativ.

Företaget “planterar” tĂ„ngen genom att skicka ut mikroodlingar pĂ„ öppet hav med hjĂ€lp av strömmar. Genom havsströmmarna förs mikrofarmerna till omrĂ„den med optimala tillvĂ€xtförhĂ„llanden för kelpen. Running Tide anvĂ€nder biologiskt nedbrytbara bojar för att transportera kelpen ut till havs. Företaget planerar att sĂ€lja denna process som klimatkompensation.

Teknikföretaget Shopify utnÀmnde för inte sÄ lÀnge sedan Running Tide till en av elva vinnare att ta del av Shopifys Sustainabiliy Fund. Fonden förvaltar mer Àn fem miljoner dollar. Varje Är investerar Shopify i lovande och effektiva teknologier som inriktar sig pÄ att motverka klimatförÀndringen. Stacy Kauk, chef för fonden sÀger:

"De tar ett naturligt system och optimerar det för att öka kapaciteten att avlĂ€gsna koldioxid ur atmosfĂ€ren - denna teknik har lĂ„ga kapitalkostnader jĂ€mfört med andra lösningar, vilket innebĂ€r stor potential för tillĂ€mning i stor skala.”

Start-upen har tidigare bara testat idén nÀra stranden. Nu har de möjligheten att börja testa konceptet lÀngre ut till havs och spÄra mikro-farmerna för att se hur det gÄr för dem.

Det Àr fantastiskt hur naturen fungerar! Genom att arbeta med naturen, istÀllet för mot den, kan vi hjÀlpa framtiden att komma snabbare.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.