Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💧 Jorden som suger vatten direkt ur luften

💧 Jorden som suger vatten direkt ur luften

En speciell sorts gel kan suga Ät sig fukt under nÀtterna och frige den som vatten nÀr det blir varmare pÄ dagen.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Vattenförbrukningen Ă€r ett problem för jordbruket pĂ„ mĂ„nga stĂ€llen. En del platser Ă€r helt enkelt för torra för odlingar. PĂ„ andra stĂ€llen Ă€r markerna bördiga, men grödorna krĂ€ver sĂ„ mycket konstbevattning att det blir vattenbrist. Nu har forskare vid University of Texas uppfunnit en ny sort ”jord” som kan lösa bĂ„da problemen.

Det rör sig om en gel som suger Ät sig fukt nÀr den Àr sval och frigör vÀtska nÀr den blir varm. Gelen kan dÄ suga Ät sig fukt frÄn atmosfÀren nÀr det Àr lite kyligare, ofta under natten, och sedan vattna jorden runt omkring nÀr temperaturen stiger.

Gelen blandas med vanlig jord och sprids sedan ut pÄ Äkrarna. Beroende pÄ vilken gröda som odlas kan det rÀcka med 100 gram av den berikade jorden för att vattna ungefÀr en kvadratmeter med jordbruksmark.

DÄ 20-30 procent av jordens yta kan gÄ över grÀnsen och bli omrÄden med lÄngvarig torka inom de nÀrmaste decennierna kan den hÀr tekniken rÀdda miljoner mÀnniskor frÄn svÀlt.

Forskarna gjorde ett experiment dÀr de jÀmförde den berikade jorden med en typ av sandjord som Àr vanlig i torra omrÄden. HÀr planterades rÀdisor som inte fick nÄgot vatten efter planteringen. Efter tvÄ dagar hade rÀdisorna i sandjorden redan dött. RÀdisorna i den berikade jorden Ä andra sidan överlevde utan problem i tvÄ veckor.

– Att möjliggöra jordbruk i omrĂ„den dĂ€r det Ă€r svĂ„rt att bygga konstbevattningssystem och den elförsörjning de behöver Ă€r nyckeln till att frigöra odling frĂ„n beroendet av de komplexa vattenförsörjningskedjor som blir allt svĂ„rare att hitta, sĂ€ger Guihua Yu, professor vid University of Texas och en av forskarna bakom studien.

Nu Àr det inte bara jordbruk som behöver tillgÄng till vatten. SÄ forskarna undersöker ocksÄ om gelen kan anvÀndas andra ÀndamÄl. De tittar bland annat pÄ om den kan ge fler tillgÄng till dricksvatten eller om den kan anvÀndas för att kyla solpaneler.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.