Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸ„” Jordbruksavfall ger miljövĂ€nligare betong

đŸ„” Jordbruksavfall ger miljövĂ€nligare betong

Havreskal eller risskal kan anvÀndas i betong och minskar dÄ mÀngden cement som behövs i betongen med nÀstan 50 procent.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Cement har varit pÄ tapeten pÄ sistone i och med Cementas problem med att fÄ tillstÄnd att bryta kalk pÄ Gotland. Grundproblemet Àr att cement har ett stort miljöavtryck och Àr en nödvÀndig komponent i betong som i sin tur Àr ett mÄste i mÄnga byggen.

Men nu har byggbolaget Byggvesta tillsammans med betongtillverkaren StrÀngbetong och forskare frÄn forskningsinstitutet RISE hittat ett sÀtt att dramatiskt minska mÀngden cement som behövs i betong.

– Vi har lyckats halvera cementmĂ€ngden som krĂ€vs i prefabricerad betong genom att anvĂ€nda spill frĂ„n jordbruket. Jordbruksrester, sĂ„som havreskal eller risskal, anvĂ€nds vanligtvis som biobrĂ€nsle för att skapa fjĂ€rrvĂ€rme. Nu tar vi tillvara pĂ„ askan som blir kvar frĂ„n vĂ€rmekraftverken, med viss efterbehandling, och anvĂ€nder den i betongproduktion sĂ„ att den inte gĂ„r till spillo, sĂ€ger Bill Ögren, affĂ€rschef pĂ„, i ett pressmeddelande.

HÄllfastheten i betongen Àr lika bra som med cement. De första betongelementen som producerats med den nya metoden ska monteras i en ny bostadsfastighet redan den hÀr mÄnaden.

I och med att det Àr en ny produkt och en ny metod kommer det att dröja ett tag innan den blir lika kostnadseffektiv som traditionell betong. Men pÄ Byggvesta Àr man övertygad om att det kommer att Àndras i framtiden.

– FastighetsĂ€gare och kommuner bör vara beredda pĂ„ att investera och inledningsvis betala lite mer för den hĂ€r typen av betong, men över tid förvĂ€ntas prisskillnaden mellan den hĂ„llbara betongen och vanlig betong vara marginell, sĂ€ger Bill Ögren.

Bild: Byggvesta/David Krantz


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.