Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🌼 Tillverka hållbara däck av maskrosor?

🌼 Tillverka hållbara däck av maskrosor?

En växt som av många betraktas som ett irriterande ogräs kan göra däck mer hållbara. Den växten är den välkända maskrosen.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

Gummi är inte det bästa för miljön, men vi behöver det till däck och annat. Nu finns det ett nytt substitut till traditionella gummidäck - nämligen maskrosgummidäck. Däck gjorda av maskrosor är bland annat bra eftersom de minska det avfall som hamnar på soptippar och orsakar inga mikroplastföroreningar. Man slipper också de ekonomiska problemen som ofta är kopplade till odling av gummiträd.

Ett stort tyskt däckföretag som heter Continental Tires har samarbetat med universitetet i Aachen för att skapa och tillverka maskrosdäck. Däcken heter Taraxagum och är uppkallade efter artens släktnamn (vilket är Taraxacum). I år vann Continental Tires cykeldäck utmärkelsen German Sustainability award 2021 för sin hållbara design. Dr Carla Recker, utvecklingschef för Taraxagum-projektet, sa i ett pressmeddelande:

– Det faktum att vi kom bland de första av 54 finalister visar att vårt Urban Taraxagum-cykeldäck är en unik produkt som bidrar till utvecklingen av en ny, alternativ och hållbar råvaruförsörjning.

En rapport från DW sa att maskrosdäckens prestation under tester i vissa aspekter faktiskt var bättre än naturgummi (som vanligtvis blandas med syntetgummi).

Maskrosor kan växa nästan var som helst, vilket innebär att växten behöver väldigt lite uppmärksamhet och resurser.

Det enda som behövs under extraktionsprocessen av gummit är varmt vatten. Andra typer av gummi behöver organiska lösningsmedel som utgör en föroreningsrisk om de inte tas om hand på rätt sätt.

Maskrosor är en viktig födokälla för bin under början av säsongen, en värdefull källa till näringsrik mat för människor och - från och med nu - en ny källa för gummitillverkning. Denna växt är underbar på många sätt och får verkligen framtiden att komma snabbare.


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.