Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸŒŒ Tillverka hĂ„llbara dĂ€ck av maskrosor?

đŸŒŒ Tillverka hĂ„llbara dĂ€ck av maskrosor?

En vÀxt som av mÄnga betraktas som ett irriterande ogrÀs kan göra dÀck mer hÄllbara. Den vÀxten Àr den vÀlkÀnda maskrosen.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

Gummi Àr inte det bÀsta för miljön, men vi behöver det till dÀck och annat. Nu finns det ett nytt substitut till traditionella gummidÀck - nÀmligen maskrosgummidÀck. DÀck gjorda av maskrosor Àr bland annat bra eftersom de minska det avfall som hamnar pÄ soptippar och orsakar inga mikroplastföroreningar. Man slipper ocksÄ de ekonomiska problemen som ofta Àr kopplade till odling av gummitrÀd.

Ett stort tyskt dÀckföretag som heter Continental Tires har samarbetat med universitetet i Aachen för att skapa och tillverka maskrosdÀck. DÀcken heter Taraxagum och Àr uppkallade efter artens slÀktnamn (vilket Àr Taraxacum). I Är vann Continental Tires cykeldÀck utmÀrkelsen German Sustainability award 2021 för sin hÄllbara design. Dr Carla Recker, utvecklingschef för Taraxagum-projektet, sa i ett pressmeddelande:

– Det faktum att vi kom bland de första av 54 finalister visar att vĂ„rt Urban Taraxagum-cykeldĂ€ck Ă€r en unik produkt som bidrar till utvecklingen av en ny, alternativ och hĂ„llbar rĂ„varuförsörjning.

En rapport frÄn DW sa att maskrosdÀckens prestation under tester i vissa aspekter faktiskt var bÀttre Àn naturgummi (som vanligtvis blandas med syntetgummi).

Maskrosor kan vÀxa nÀstan var som helst, vilket innebÀr att vÀxten behöver vÀldigt lite uppmÀrksamhet och resurser.

Det enda som behövs under extraktionsprocessen av gummit Àr varmt vatten. Andra typer av gummi behöver organiska lösningsmedel som utgör en föroreningsrisk om de inte tas om hand pÄ rÀtt sÀtt.

Maskrosor Àr en viktig födokÀlla för bin under början av sÀsongen, en vÀrdefull kÀlla till nÀringsrik mat för mÀnniskor och - frÄn och med nu - en ny kÀlla för gummitillverkning. Denna vÀxt Àr underbar pÄ mÄnga sÀtt och fÄr verkligen framtiden att komma snabbare.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.